Hvorfor VilMer? Effekter og gevinster ved bruk av løsningene

Direkte økonomiske gevinster

Økt effektivitet

Personell i eldreomsorgen må hele tiden gjøre mer med færre ressurser, og opplever at de trenger den hjelpen de kan få.

Studier har pekt på at:

«…sykehjem med høyere tilgang på frivillige ser at dette kan bidra til at de ansattes arbeidsdag oppleves mindre hektisk og at de føler at beboerne får et bedre tilbud – og at de dermed kan gå hjem med en følelse av mindre dårlig samvittighet for alt de ikke rakk å gjøre i løpet av arbeidsdagen …”

Studien viser "signifikant bedring i arbeidskultur".

VilMer Aktivitetsplan gir ansatte noen pusterom i hverdagen ved at de kan hente inn frivillige ressurser ved behov; Digitale Opplevelser gir ro på avdelingen ved å vise relevant innhold tilpasset eldre som engasjerer mer enn det som tilfeldigvis går på TV til enhver tid; og MinMemoria reduserer agitasjon og uro på avdelingen.

Uro – som vandring, banking, roping og ringing i klokken – er kjente adferdsutfordringer. Dette opptrer ofte under vaktskiftet da det blir en del uro blant personal og det er færre personer i avdelingen. Det skal lite til for at dette gir store utslag – bare 5 minutter spart hver dag per ansatt, tilsvarer fort nesten en halv million kroner på et helt år for en gjennomsnittlig kommune (se kilde).​

To kvinnelige helseansatte som smiler bredt.
Foto: Rita Dybdal og Sara Severinsson på Helsehuset Elverum har brukt VilMer Opplevelser i flere år.

Kilde: NHO Service og Handel, Lønnssammenligning for ansatte i sykehjem, 2019.

Direkte økonomiske gevinster

Redusert medikamentbruk

Overdreven medikamentbruk i eldreomsorgen er et problem (se kilde nr. 1). Samtidig er det et sammensatt problem, og vanskelig for ansatte å gjøre noe med i en hektisk hverdag.

«Miljøterapien varer jo ikke evig, men det gjør heller ikke en sobril.»
Sitat fra en aktivitetsdoktor gjennom Aktivitetsdosetten

Personsentrert omsorg – og spesifikt VilMers løsninger – skaper økt fysisk aktivitet, mer stimuli for hjernen, og bedre samtaler og sosiale opplevelser. Summen av dette kan i gjennomsnitt redusere mellom 20 og 50% av all medikamentbruk innen beroligende,- smertestillende- og antidepressiva (se kilde nr. 3).

Et meget konservativt estimat innebærer da en 2-3% reduksjon av medikamentbruk, som tilsvarer en kvart million kroner for en gjennomsnittlig kommune. Ved målbevisst oppfølging har vi sett langt høyere resultater. I tillegg er det åpenbart store helsemessige gevinster for individet.

En eldre dame og en helseansatt som smiler og koser seg sammen
Foto: Arrangementer og temafester arrangert av helseansatte og frivillige gir stor glede for alle.
2.
  • Statistikk på antall brukere og kostnad per legemiddel: Folkehelseinstituttet, «Nasjonalt reseptbasert legemiddelregister (Reseptregisteret)» (2020). www.reseptregisteret.no. Kilden erstattes at Legemiddelregisteret fra 2021.
3.

Direkte økonomiske gevinster

Redusert sykefravær

Flere gode øyeblikk skaper en bedre hverdag på avdelingene – også for ansatte. De opplever mer meningsfulle arbeidsdager, føler glede på vegne av beboerne, og får av og til en ekstra pust i bakken.

På et sykehjem i Aurskog Høland var sykefraværet i en lengre periode på over 10%. Etter at Aktivitetsdosetten ble en del av et større prosjekt i avdelingen har de i tilsvarende periode året etter hatt et samlet sykefravær under 5%.

«Jeg er stolt av mine ansatte i forhold til hva de får til for våre beboere og ansatte.»
Jorunn Irene Aas, Aurskog sykehjem, Østkroken ​

Frivillige letter arbeidspresset, våre løsninger reduserer uro og agitasjon, og økt fysisk og sosial aktivitet gjør de eldre mer selvstendige. Enkelte av våre kunder har fått halvert sitt sykefravær, og vi vet at økt frivillighet i eldreomsorgen betyr prosentpoeng lavere sykefravær med «signifikant bedring i arbeidskultur» som en hyggelig bieffekt (se kilde nr. 1).

For en gjennomsnittlig kommune bør ambisjonen være å redusere med 2 prosentpoeng, altså for eksempel fra 11% (som er nasjonalt snitt) til 9% (se kilde nr. 2 og 4). En sykemelding koster 100.000 kroner i totalt produktivitetstap (før, under og etter sykemeldingen), som betyr 200.000 kroner spart for en gjennomsnittlig kommune (se kilde nr. 3).​

Trivelig møte med hund på sykehjem
Foto: Gjennom VilMer Aktivitetsplan er helseansatte ofte med på aktivitetene sammen med beboerne og de frivillige. Det skaper samhold og samtaleemner med felles referanser.
3.
3.
  • Hvorfor 9%? Dette er en ambisjon hvert enkelt sykehjem må sette for seg selv, og sykefravær er en kompleks problematikk som forårsakes av en rekke faktorer. Samtidig har vi sett flere eksempler der langt høyere reduksjoner ble oppnådd, for eksempel Aurskog sykehjem der sykefraværet gikk fra 10% til 5%, og der ledelsen er tydelige på at Aktivitetsdosetten fra VilMers løsninger var en signifikant bidragsyter. Vi vet også at sykefraværet er lavere i sykehjem drevet av ideelle organisasjoner, der økt frivillighet som avlaster personalet (som for eksempel fra VilMer Opplevelser) pekes på som en forklaringsfaktor.
    Bogen H. og Lien L., Fafo: Fra fravær til nærvær. Handlingsrommet for vellykket sykefraværsarbeid i sykehjem. (2015)

Direkte økonomiske gevinster

Færre fallskader

Fallskader er et stort helseproblem som koster samfunnet enorme summer (se kilde nr. 1). På sykehjem er fallprosenten 50% årlig, og 20% av disse får alvorlige skader (se kilde nr. 2). Totale kostnader for behandling og rehabilitering av et gjennomsnittlig hoftebrudd for eldre over 70 år ble i 2013 beregnet til 562.000 kroner (se kilde nr. 3).

«Slike ulykker må forebygges hvis helsetjenestene skal kunne holde hodet over vannet», sier overlege Ruth Aga ved Skadelegevakten på Oslo Universitetssykehus.

Samtidig vet vi at relativt små tiltak har stor effekt, og trening av styrke og balanse er det viktigste (se kilde nr. 4). VilMer Aktivitetsplan skaper økt fysisk aktivitet direkte (turer og trening) og indirekte (aktivitet i forbindelse med tilstelninger). Aktivitetsdosetten setter aktivitet i struktur.

13 studier viser i snitt at "sammensatte tiltak" reduserer fallskader med 20% - andre studier viser fra 33% til 54% reduksjon (se kilde nr. 5 og 6). Selv om vi bare har mål om 10% reduksjon, vil dette bety én million kroner spart i året for en gjennomsnittlig kommune. Og her snakker vi kun om de økonomiske gevinstene – gevinsten for individet og vedkommendes familie er langt større, og kommer i tillegg.

1.
3.
4.

Levere på nasjonale reformer og planer

Hvorfor VilMer?

Det er viktig for kommunale ledere å etterleve offentlige helseplaner, spesielt Leve hele livet: Løsningene våre adresserer direkte over 50% av innsatsområdene som er beskrevet her. I tillegg understøtter vi alle de sentrale reformene som gjelder i dag, og ligger foran i arbeidet rundt nye reformer som kommer. Vi kan gi våre kunder en oversikt over hvilke konkrete grep som er gjennomført, og hvordan de bidrar til å levere på de ulike planene.​

  • Kvalitetsreformen Leve hele livet: Målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. Mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.​
  • Frivillighetsstrategi 2015-20: Formulerer mål og tiltak for det fremtidige samspillet mellom frivillig og offentlig sektor på helse- og omsorgsfeltet.​
  • Demensplan 2025​: Målet er å skape et mer demensvennlig samfunn, som tar vare på og integrerer personer med demens i fellesskapet.
  • Omsorgsplan 2020: Morgendagens omsorg skal skapes og utvikles sammen med brukere, pasienter og pårørende og i et samspill med frivillige, ideelle og private aktører.​

Levere på nasjonale reformer og planer

Kvalitetsreformen Leve hele livet

Enten du er rådmann, helsesjef, avdelingsleder eller helsearbeider innen eldreomsorgen, forholder du deg – i en eller annen grad – til den sentrale kvalitetsreformen Leve hele livet.

"Dette er en inspirasjon til vårt arbeid med reformen Leve hele livet"
Bent Høie, tidligere Helse- og omsorgsminister om MinMemoria

Reformen har 5 innsatsområder og 25 konkrete løsninger. Målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. VilMer utvikler løsninger som direkte adresserer over halvparten av disse punktene. Hele vår visjon er flere gode øyeblikk for eldre, noe som er essensen i reformen.

VilMer Aktivitetsplan skaper aktivitet og felleskap med gode øyeblikk, generasjonsmøter og samfunnskontakt med frivillige; vi skaper sammenheng i tjenestene og pårørendeomsorg gjennom MinMemoria, et dialogverktøy mellom helsepersonell og pårørende; og Aktivitetsdosetten fokuserer på helsehjelp med hverdagsmestring og proaktive tjenester, gjennom målrettet bruk av fysisk trening og systematisk kartlegging og oppfølging.

Kjøper din kommune VilMers løsninger, kan vi levere en konkret oversikt over hvordan dere leverer på reformen, eksempelvis kan vi vise månedlig statistikk på opplevelser, utendørs opplevelser, generasjonmøter, antall personer som har begynt å planlegge egen alderdom i kommunen, med mer. ​

Kvalitetsreformen Leve hele livet fra Helsedirektoratet
Foto: regjeringen.no

Levere på nasjonale reformer og planer

Frivillighetsstrategien

Strategien har som mål å legge til rette for frivillig innsats som bidrar til inkluderende lokalsamfunn der flest mulig i alle aldre kan leve aktive og meningsfulle liv, og bidra til å hindre ensomhet og utenforskap gjennom å legge til rette for aktiviteter og fellesskap med andre.

Strategien har fire hovedgrep, og VilMer har løsninger for alle disse områdene: Mobilisering, samspill, kompetanse og forenkling.

Som en ledende plattform for frivillighet, og med mange års erfaring i å få dette samspillet til å fungere, kan vi med trygghet si at våre løsninger er de mest effektive for å lykkes med frivillighet i en kommune.

I 2022 overtok vi også Frivilligsentralenes Data Adminstrasjonsverktøy (FRIDA) fra TietoEvry, som er  en skreddersydd applikasjon for effektivisering og optimalisering av virkeområdet i frivilligsentralene. Systemet inneholder egne moduler for frivilligsentralen, den frivillige og tjenestemottakeren, noe som forenkler administrasjonen og sikrer kvaliteten.

En eldre mann koser seg med en skogskatt på fanget sitt
Foto: Gjennom plattformen VilMer Aktivitetsplan på vilmer.no, samles alle lokale frivillige aktører slik at helsepersonell lett kan komme i kontakt med dem for å organisere aktiviteter.

Levere på nasjonale reformer og planer

Demensplan

Målet er å skape et mer demensvennlig samfunn, som tar vare på og integrerer personer med demens i fellesskapet.

"Stimulere til utvikling av varierte og tilpassede aktivitetstilbud."
Fra: Demensplan 2025, Innsatsområde 1: Medbestemmelse og deltakelse​

Planen har fire innsatsområder: Medbestemmelse og deltakelse, forebygging og folkehelse, gode og sammenhengende tjenester og planlegging, samt kompetanse og kunnskapsutvikling.

VilMers løsninger understøtter flere deler av dette, men har spesielt fokus på de to første: Vi har digitalisert prosessen rundt livshistoriekartlegging, slik at den enkelte kan skrive sin egen historie - og dokumentere egne ønsker, behov og interesser i møte med helsetjenesten.

Vi jobber også dedikert med forebygging og folkehelse: Aktivitetsdosetten skaper struktur rundt trening og aktivitet, og VilMer Aktivitetsplan fyller dagene med aktivitet. Vi jobber med kommuner og relevante private aktører for å komme i dialog med flest mulige tidligere i livet – for nettopp å begynne disse prosessene tidligere.

Eldre kvinne og kvinnelig familiemedlem smiler mens de bruker MinMemoria
Foto: Med MinMemoria digitaliseres livshistorien slik at det blir lettere for helsepersonell å bli kjent med beboere som har demens.

Levere på nasjonale reformer og planer

Omsorgsplan

Morgendagens omsorg skal skapes og utvikles sammen med brukere, pasienter og pårørende og i et samspill med frivillige, ideelle og private aktører.

VilMer er den ledende leverandøren av verktøy for nettopp personsentrert omsorg, der brukernes ønsker og interesser står i fokus for løsningene. Vi har dialogverktøy for kontakt med pårørende i MinMemoria, og frivillige settes i kontakt med lokale behov gjennom VilMer Aktivitetsplan.

VilMer Opplevelser: Bidra frivillig med ditt lag eller forening, og gled eldre på sykehjem
Foto: Gjennom VilMer Aktivitetsplan organiseres det aktiviteter for både grupper og enkeltpersoner, etter beboernes interesser og ønsker.

Ivareta lovpålagte krav og forskrifter

Hvorfor VilMer?

Å tilpasse omsorgen til den enkelte, gi muligheten til å komme utendørs, tilby sosiale interaksjoner, ha samtaler om eksistensielle spørsmål, tilby varierte aktiviteter: Dette er ikke valg – det er lovpålagte krav.

VilMer gir verktøyene for å ivareta en rekke lover, forskrifter og retningslinjer. Vi kan gi våre kunder en oversikt over hvilke tiltak som er gjort for å ivareta disse kravene.​

  • Helse- og omsorgstjenesteloven: Kommunen har plikt til å sikre at tjenestetilbudet tilpasses den enkeltes behov og tilrettelegges med respekt for den enkeltes integritet og verdighet.​
  • Helsepersonell-loven: Helsepersonell har plikt til å delta i arbeid med individuell plan når en pasient eller bruker har rett til slik plan. Helsepersonell kan overlate visse typer oppgaver til for eksempel frivillige.​​
  • Pasient- og brukerrettighetsloven: Tjenestetilbudet skal utformes i samarbeid med pasienten.​ Formålet med loven er å sikre lik tilgang på tjenester av god kvalitet, samt ivareta respekten for den enkelte pasients liv. ​
  • Verdighetsgarantien: Formålet er å sikre verdig, trygg og meningsfull alderdom i samsvar med individuelle behov. Pasienter skal blant annet kunne komme utendørs og kunne ha samtaler om eksistensielle spørsmål.
  • Kvalitetsforskriften: Det skal utarbeides prosedyrer som sikrer at pasienten blant annet får medbestemmelsesrett over eget liv, dekket sosiale behov, tilpasset hjelp, og tilbud om varierte og tilpassede aktiviteter.​
  • Ledelsesforskriften: Ansvaret for å at prosedyrer ivaretar psykososiale behov, inkludert planlegging, evaluering og gjennomføring, herunder dokumentasjonsplikt for all helsehjelp.​

Ivareta lovpålagte krav og forskrifter

Helse- og omsorgstjenesteloven

Kommunen har plikt til å sikre at tjenestetilbudet tilpasses den enkeltes behov og tilrettelegges med respekt for den enkeltes integritet og verdighet. Man har plikt til å planlegge og gjennomføre aktiviteter, sørge for at pasienter og brukere blir hørt ved utformingen av helse- og omsorgstjenester, og man skal arbeide systematisk for kvalitetsforbedring.

VilMer er ledende på personsentrert omsorg, noe vi muliggjør ved bruk av data og teknologi. Vi tilrettelegger tusenvis av aktiviteter på tvers av landet, og jobber aktivt med kvalitetsforbedring.​

«Kommunene plikter å sikre personer med omsorgsbehov en meningsfull tilværelse, aktivitet, egenmestring og medbestemmelse»

Ivareta lovpålagte krav og forskrifter

Pasient- og brukerrettighetsloven

Tjenestetilbudet skal utformes i samarbeid med pasienten. Formålet med loven er å sikre lik tilgang på tjenester av god kvalitet, samt ivareta respekten for den enkelte pasients liv.‍

Et eksempel er at livshistoriekartlegging er lovpålagt. Men i praksis dokumenteres dette for sent, og hovedpersonen er ofte ute av stand til å gjøre dette selv når det må gjøres. I appen MinMemoria gir vi personer muligheten til å skrive sin egen historie i god tid før behovet oppstår – med historier man liker å mimre tilbake til, bilder man vil se på, vaner man ønsker at omsorgstjenesten skal vite om, eller relasjoner som er viktige for en. Det gir også dialogverktøyet for å ha kontakt med nettopp disse relasjonene. ​

Laptop og mobil med sisningsapp MinMemoria som viser en eldre manns MinMemoria-profil
Foto: Med MinMemoria digitaliseres livshistorien slik at det blir lettere for helsepersonell å bli kjent med beboere som har demens.

Ivareta lovpålagte krav og forskrifter

Verdighetsgarantien

Formålet er å sikre verdig, trygg og meningsfull alderdom i samsvar med individuelle behov. Pasienter skal blant annet kunne komme utendørs og kunne ha samtaler om eksistensielle spørsmål. Brukere av helse- og omsorgstjenester skal få et mest mulig normalt liv.

VilMer har lang erfaring med for eksempel brukerstyrte aktivitetsplaner. Aktivitetsdosetten, en del av VilMer, skaper struktur rundt trening og aktivitet ut ifra den enkeltes ønsker og behov. Med VilMer Aktivitetsplan kan personer delta på arrangementer og se digital underholdning som er tilpasset deres evner og interesser.

Foto: Digitale opplevelser er et unikt og tilrettelagt bibliotek av digitalt innhold tilpasset eldre personer med demens og andre former for kognitiv svikt. Innholdet passer perfekt til reminisensterapi, sansestimuli og underholdning.

Ivareta lovpålagte krav og forskrifter

Kvalitetsforskriften

Det skal utarbeides prosedyrer som sikrer at pasienten blant annet får medbestemmelsesrett over eget liv, dekket sosiale behov, tilpasset hjelp, og tilbud om varierte og tilpassede aktiviteter.

Alle løsningene fra VilMer understøtter dette, på ulike måter. Vi dekker sosiale behov (VilMer Aktivitetsplan), tilpasset hjelp (for eksempel gjennom dokumenterte interesser og vaner i MinMemoria), og tilpassede aktiviteter (Aktivitetsdosetten).

Blomsterbutikken Mester Grønn har blomsterverksted med sykehjemsbeboere
Foto: Digitale opplevelser er et unikt og tilrettelagt bibliotek av digitalt innhold tilpasset eldre personer med demens og andre former for kognitiv svikt. Innholdet passer perfekt til reminisensterapi, sansestimuli og underholdning.

Ivareta lovpålagte krav og forskrifter

Helsepersonelloven

Helsepersonell har plikt til å delta i arbeid med individuell plan når en pasient eller bruker har rett til slik plan.

Helsepersonell kan overlate visse typer oppgaver til for eksempel frivillige. VilMer Aktivitetsplan gjør det lettere å benytte frivillige til å fylle aktiviteter, og helsepersonell kan bruke både MinMemoria og Aktivitetsdosetten i utformingen av individuell plan.​

En eldre mann prøver en av Aktivitetsdosettens aktiviteter sammen med en helseansatt
Foto: I tillegg til at en individuell plan (IP) skal sikre koordinering og målretting av tjenester og tiltak, skal den også fremme brukermedvirkning på individnivå og ta utgangspunkt i personens/familiens behov.

Ivareta lovpålagte krav og forskrifter

Ledelsesforskriften

Ansvaret for at prosedyrer ivaretar psykososiale behov, inkludert planlegging, evaluering og gjennomføring, herunder dokumentasjonsplikt for all helsehjelp. Dette er krav til ledelsen som skal sikre at driften møter lovverket.

Strukturert bruk av VilMers løsninger gjør det lettere å planlegge og gjennomføre flere typer aktiviteter som ivaretar psykososiale behov.​

Foto: VilMers løsninger er utviklet for bruk av helsepersonell og blir stadig oppgradert basert på tilbakemeldinger.

andre kvalitative effekter​

Hvorfor VilMer?

Vi tror de aller største effektene av vårt arbeid er de som er vanskeligst å tallfeste: De langsiktige effektene av økt livskvalitet, mindre ensomhet, tettere bånd mellom generasjoner og lokalsamfunn, bedre folkehelse og mye, mye mer. Dette kommer i tillegg til de rene økonomiske effektene vi har beregnet.​

Aktivitetsdosetten trekkes som en anbefalt løsning for å fremme livskvalitet hos eldre. Alle kommuner er pålagt å lage sin egen plan for Leve hele livet i sin kommune.
Leve hele livet (Meld. St. 15)​

andre kvalitative effekter​

Økt livskvalitet gjennom større mangfold av aktiviteter

VilMer skapte om lag 100.000 gode øyeblikk for eldre i 2022 – og vi skal doble dette i 2023.

VilMer synliggjør på en enkel og oversiktlig måte bidrag fra lag, foreninger, enkeltpersoner og andre grupper. Løsningen muliggjør en fleksibel og enkel kontakt og dialog mellom partene. Gjennom å etablere denne oversikten og enkelt sette mennesker i kontakt med hverandre, vil det bli en betydelig aktivitetsøkning.​

Ivrige tilskuere til fotballkamp utenfor sykehjemmetEldre mann hilser på en ponniEldre dame smiler med en hund på fanget
Foto: Lokale frivillige bidrar med et mangfold av aktiviteter i omsorgstjenesten på et daglig basis gjennom VilMer Opplevelser.

andre kvalitative effekter​

Aktivering av flere frivillige – og flere bidrag fra hver frivillig

Norske frivillige gjør en enorm innsats. I 2022 bidro over 58% av befolkningen som frivillige i løpet av året (se kilde). Men det har blitt vanskeligere å nå ut etter pandemien, og behovet er stort.

I våre spørreundersøkelser ser vi at over 400.000 pensjonister ønsker å bidra mer. Utfordringen er ikke at folk ikke vil bidra, men heller at folk ikke helt vet helt hvor eller hvordan de best kan bidra. Ved å jobbe aktivt med aktiveringen av frivillige, kan Norge frigjøre store mengder kapasitet.

VilMer jobber kontinuerlig med rekruttering, aktivering, økt bruk og reaktivering av frivillige i kommunene. Vi ser stor effekt av dette arbeidet, og vi ser at aktiviteten faller hvis vi «letter på gassen». Dette understreker viktigheten av aktivt arbeid med dette.

Når dere betaler lisens for VilMer Aktivitetsplan, er det ikke bare tilgangen til en digital plattform dere betaler for – det er arbeidet som ligger bak som er krevende. Mange har prøvd, men de færreste har lykkes i stor skala. Vi har jobbet med denne kunsten i flere år, og mener i all beskjedenhet at vi kan dette bedre enn de fleste andre. ​

Mann holder en hest slik at en dame i rullestol får hilse på hestenVilMer Opplevelser: Bidra frivillig med din bedrift og gled eldre på sykehjemAlle barna i en barnehage samlet utenfor et sykehjem
Foto: Lokale frivillige aktører som enkeltpersoner, bedrifter, lag og foreninger, barnehager, skoler og idrettslag bidrar gjennom VilMer Opplevelser.

Kilde: Frivillighet Norge, Frivillighetsbarometeret (2022).

andre kvalitative effekter​

Innbyggerinvolvering og generasjonsmøter – binder lokalsamfunn sammen

Våre bidragsytere er ofte barnehager, skoler, idrettslag eller yngre enkeltpersoner. Dette gjør at mange barn og unge voksne skaper mange gode øyeblikk for eldre – og motsatt.

Vi vet at slike «generasjonsmøter» har stor verdi for alle involverte: En ny relasjon, dele opplevelser og erfaringer, kloke råd fra en som har levd en stund, følelsen av å glede andre. Vi vet at disse møtene er gode erfaringer for alle involverte.

Utfordringen er som regel «dørstokkmila» – det må være lett for innbyggerne i en kommune å bidra med slike gode øyeblikk. Det er her vi kommer inn: Vi gjør det enkelt å bidra, vi følger opp aktivt, og vi gir kommunen god oversikt med statistikk.​

Barn fra barnehagen besøker en eldre dame i hagen utenfor sykehjemmetRuss vider frem nybakte boller til en eldre dame
Foto: Slike generasjonsmøter gir stor glede for alle parter - både for beboerne og de frivillige.

andre kvalitative effekter​

Bedre folkehelse – «om aktivitet var en pille»

Gjennom tilrettelagte aktiviteter for innbyggerne, bedres helse gjennom økt livskvalitet. Helseeffektene er sammensatte og kan være vanskelige å måle, men det er godt dokumentert at trivsel og sosial omgang med andre gir markant positiv helsegevinst.

Det er også godt dokumentert hvilken livsglede og meningsfullhet det gir å bidra med gode opplevelser for andre. Å sette dette i system gjennom VilMer gir betydelige gevinster for mange mennesker i kommunen.

Aktivitetsdosetten er en del av VilMer, og er et  system for å hjelpe helsepersonell å realisere reformen Leve hele livet. Metoden er utviklet med støtte fra Helsedirektoratet og Stavanger kommune og tatt i bruk på flere sykehjem i hele Norge.​

To kvinner hygger seg sammen
Foto: "Miljøterapien varer jo ikke evig, men det gjør heller ikke en sobril", forteller en aktivitetsdoktor gjennom Aktivitetsdosetten.

andre kvalitative effekter​

Aktivitetsstatistikk- og oversikt for kommunen

VilMer gir en oversikt over alle aktiviteter i kommunen, og per enhet/avdeling, noe som erfaringsvis skaper bevisstgjøring og motivasjon hos ansatte, ledelse og interessenter.

VilMer synliggjør også aktiviteten gjennom bilder, video og beskrivelser. I tillegg til at dette i seg selv bidrar til økt aktivitetsnivå gjennom større grad av engasjement, transparens og sammenligningsmuligheter, gjør denne statistikken det langt enklere for kommunen å synliggjøre hva som skjer overfor innbyggerne.​

Laptop med oversikt over aktivitetsglimt på vilmer.no
Foto: Blant annet kan man lese og se bilder og videoer fra alle aktiviteter som er arrangert gjennom VilMer på vilmer.no.

andre kvalitative effekter​

Synliggjøring og honnør av frivillighet i kommunen

VilMer synliggjør frivilligheten på en oversiktlig og informativ måte. Det er beskrivelser av lag, foreninger, enkeltpersoner og grupper av frivillige. Dette vil være en unik fremstilling som viser hvem som bidrar med hva lokalt.

Samtidig vektlegges det gjennom synliggjøring, bruk av sosiale medier, videoer, blogg m.m. at de frivillige skal synes og få anerkjennelse for viktige bidrag. VilMer bidrar til raskt å få frem mange flere «gladsaker» i kommunen som gir engasjement og tilhørighetsfølelse.​

Foto: På blant annet VilMers Facebook-side og Instagram-konto postes det daglig gode øyeblikk der alle i Norge er mer på å applaudere den frivillige innsatsen.