Sykehjemsbeboere opplever countrykonsert med “Big Hand” både fysisk og digitalt

Facebook-ikon
Del med venner og familie

— Jeg ble så rørt av de fine sangene. De minnet meg om gamledager, sa en grepet, eldre dame.

Hun bor på Sofienberghjemmet i Oslo hvor de akkurat har hatt konsert med countrylegenden Ottar “Big Hand” Johansen og Bergens store countrydronning, Lillian Askeland, som begge fikk sitt gjennombrudd på 70-tallet.  

Konserten, som fant sted 11. mai, var den første av fire konserter som “Big Hand” skal ha på sykehjem det neste året i samarbeid med VilMer.  

— Det er jo seniorene, som nå bor på sykehjem, som er fra vår gamle følgerskare, forteller “Big Hand” blidt om hvorfor han engasjerer seg for å spille på omsorgsinstitusjoner.  

Artistene vekket minner med slagere som "Hverdagshelter" og "En slant til trikken hjem" og følelsesladde kjenninger som "Mitt barndomsparadis" og "Alt kan bli som før".

Publikum klappet og trampet i takt med musikken, og sang med full røst.  

— Da vi gikk mot slutten, stoppet jeg å synge, slik at de andre kunne høre damen på første rad som satt og sang, gliser “Big Hand”.  

Del av et større samarbeid

Samarbeidet med VilMer omfatter også fire digitale konserter som blir gjort tilgjengelig i omsorgsverktøyet Televindu. Det fungerer som en slags strømmetjeneste med innhold spesielt produsert for eldre. I tillegg kommer en konsert som blir tilgjengelig i VR-format på VilMer VR (virtual reality, eller virtuell virkelighet på norsk).  

Den 73 år gamle artisten har vært over 50 år “on the road”, men holder fortsatt takta og engasjerer seg for å skape liv og røre på norske sykehjem - både fysisk og digitalt.  

Løsninger for fremtidens eldreomsorg

“Antallet personer som er 70 år eller mer, øker fra dagens 670 000 til rundt 1,4 millioner i 2060. Det betyr at hver femte person vil være over 70 år i 2060, mot dagens én av åtte.

Økningen blir spesielt sterk blant de som er 80 år eller mer. Mens antallet som er over 80 år vil tredobles før 2060, vil antallet som er over 90 år nær femdobles,” står det på SSB.

Den aldrende delen av befolkningen som bor på sykehjem, er allerede eldre og i dårligere form enn tidligere. Samtidig økes søkelyset på personsentrert omsorg og kravene som stilles til omsorgstjenestene. Som et resultat av dette øker også behovet for flere løsninger som bistår i å skape en givende hverdag som fyller den enkeltes ønsker og behov.  

— For mange eldre er det ikke mulig å komme seg ut på konsert lenger. Å få oppleve slike konserter digitalt, er derfor et fint alternativ for beboere i omsorgstjenesten, sier Margrethe Nordby.  

Hun jobber med kunde- og brukeroppfølging i VilMer. Konserter kan fungere som et sosialt tiltak for enkeltpersoner som bruker Televindu eller VilMer VR sammen med helsepersonell, men også for grupper av beboere som opplever den samme konserten i dagligstua.  

— Disse slagerne vekker minner og gir inspirasjon til gode samtaler. Kanskje har noen av beboerne også vært på konsert med «Big Hand» tidligere i livet, fremhever Nordby.

Ottar "Big Hand" Johansen og Lillian Askeland holdt konsert på Sofienberghjemmet.