Faglig påfyll for september – få med deg dette fra eldreomsorgen

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Hvordan står det til med helsa til eldre i Norge i dag?

Sosial samhandling er positivt for både den psykiske helsen og livskvaliteten generelt, i tillegg til godt kosthold og fysisk aktivitet.

— Og så er det sånn at gode levevaner kan påvirke hjernen positivt og bremse utviklingen av demens, og det er jo veldig positivt, sier Bjørn Heine Strand, prosjektleder ved Folkehelseinstituttet. Han kommenterer på en stor oppdatering om eldrehelse i Folkehelserapporten.

Les mer på Forskning.no

Sykehjem trenger liv og latter

— Måten vi forvalter våre sykehjem på, speiler dypest sett vår egen frykt for alderdommen og døden. Kan vi få litt mer liv og glede inn i sykehjemmene, vær så snill? Det spør Mai Camilla Munkejord, forsker ved Senter for omsorgsforskning ved Høgskulen på Vestlandet i et debattinnlegg.

Les mer i Dagbladet

sykepleier og beboer ler sammen

Marianne (17) og Kristin (17) tilbringer sommeren med personer med demens: – De har gitt oss et nytt perspektiv på livet

Hvert år lyser Lørenskog kommune ut sommerjobber ved sykehjemmet. Blant disse finner man rollen som Ung kulturarbeider. Marianne og Kristin er blant de som fikk fem kreative, utfordrende og ikke minst lærerike uker.  

— Det viktigste de har lært meg er å bruke livet på ting som gir glede. Når de forteller om fortiden, hører vi stort sett om gode opplevelser og ting de gjerne skulle gjort mer av. Ikke hvor fin bil de kjørte, eller hvor mange merkeklær de hadde. Det er noe vi burde lære mer av, forteller Marianne Leere Oudnstad.  

Les mer på MittLorenskog

Dukket opp på sykehjemmet: – Dette topper det meste

Det var mange overraskede beboere på Greverud sykehjem i Oppegård da det plutselig dukket opp alpakkaer på besøk.  

– Dette her var koselig. Et lys i hverdagen, det trenger vi vet du, sier beboeren Bjørg.

Les mer på TV2

en liten gruppe eldre bruker aktivitetsskjerm

Aktivitetsskjerm gir eldre med demens bedre livskvalitet

En prosjektgruppe i Kongsvinger kommune har undersøkt hvordan aktivitetstavler påvirker personer med demens. Resultatene viser at flere beboere fikk økt livsglede både i og utenfor øktene med skjermen. Beboerne opplevde at kognitive funksjoner økte, blant annet ved at de husket og lærte seg spill, og ble gradvis flinkere i disse.  

Er du interessert i en aktivitetstavle til din avdeling? Sjekk ut Yetitablet.  

Les mer i Sykepleien

Huskelista

Musikk kan vekke til live gamle minner. Denne nettsiden er spesielt laget for personer med demens, og genererer en spilleliste med den mest populære musikken fra da personen var ung. Registrer fødselsåret mellom 1910 og 1982 og spill av.  

Les mer på Demshuskelista.no

eldre dame med ;reklokker nyter musikk

Norske Haldis (97) ble TikTok-stjerne over natten

Haldis har det mye moro sammen med vernepleier Håkon Sand og de andre beboerne ved Nordseterhjemmet i Oslo. På TikTok deler de videoer av «dagsfylla», ødeleggelse av Putin-piñataer og graviditetsoverraskelser. Med stor begeistring har videoene blitt sett av millioner.

Les mer på TV2

What happened after a grandma with dementia went viral

«Ble det filmet med kjærlighet? Var det lærerikt? Og hva ville mamma tenkt om dette om hun var helt klar?» Dette er spørsmålene filmskaper Jason van Genderen stiller seg selv før han deler videoer av moren “Oma”. Det var først under nedstengningen i 2020 at Jason delte en video av moren, som har Alzheimer, i sosiale medier. Videoen ble sett over 100 millioner ganger, og han har nå produsert en dokumentar som viser hvordan sykdommen sakte, men sikkert tar over. Artikkelen åpner for mange gode refleksjoner om samtykkekompetanse og om det er greit at familien filmer mor med Alzheimer.

Les mer i The Guardian

Bokdraumen

Jan fikk en demensdiagnose for fem år siden. Artikkelen forteller om livet hans før diagnosen og hvordan han opplever å miste seg selv. Han snakker om hvordan demens er omtales i litteratur og bøkene han selv har skrevet og jobber med. Jan forteller om musikkterapi, identitet, og hvordan folk kommuniserer med han, avhengig av om de kjenner til diagnosen eller ikke.  

Les mer på NRK

eldre mann holder en bok

I NRK-programmet Dagens kommenterer eldreombud Bente Lund Jacobsen en ny rapport

Funnene i rapporten laget for Helsedirektoratet bekrefter at mange eldre har blitt svært sosialt isolerte under pandemien, og at pårørende har blitt hardt rammet av reduksjonen i dagtilbud for hjemmeboende.

Les mer fra Eldreombudet og hør innslaget på NRK

Nasjonal pårørendeundersøkelse Rapport Opinion AS

Formålet med undersøkelsen har vært å kartlegge pårørendes rolle, erfaringer og situasjon. Blant annet blir det sett nøye på omfanget av pårørendeinnsats, pårørendes livskvalitet og deres erfaringer i møte med helse- og omsorgstjenesten.

Les mer på Helsedirektoratet

Sosial samhandling, god musikk og andre morsomme aktiviteter er med på å holde oss friske og glade lenger.