Sykehjem som møteplasser: Fra institusjon til fellesskap
En ny tilnærming til eldreomsorg
Sykehjem som Manglerudhjemmet i Oslo og Hovseterhjemmet har transformert tradisjonelle institusjoner til sosiale møteplasser. Dette skjer blant annet gjennom kvalitetsreformen for eldre, Leve hele livet, og prosjekter som Bedre hverdagsliv, som tar sikte på å gi beboere en hverdag preget av normalitet, glede og fellesskap.
På Manglerudhjemmet ble det etablert en fotballpub, spa, butikk og restaurant – alt med enkle midler og stor dugnadsånd. Daglig leder Hilde Helland forklarer at kreativiteten og innsatsen ga resultater:
– Trivselen økte både blant beboere og ansatte. Sykefraværet sank fra 10–11 % til 2–3 %, og medisinbruken gikk ned med 40 %, skriver Helland i et innlegg i Dagsavisen.
Les mer: Beboere drar på virtuell togreise rett fra sykehjemmet
Les også: Oppfordrer til å bidra med frivillighet i arbeidstida
Kino og skybar på sykehjemmet
På Hovseterhjemmet har beboerne fått sin egen kino og en skybar. Kinoen, som er utstyrt med seter fra Frogner kino og en egen popcornmaskin, viser både klassikere og nyere filmer. Dette har blitt et fast innslag på søndagskveldene, hvor tre ungdommer fra lokalmiljøet arrangerer kinokvelder og bidrar til generasjonsmøter.
Skybaren, kalt Cæsar Skybar, er en sosial møteplass i toppetasjen. Den inkluderer tappekraner og rekvisitter fra den populære TV-serien Hotel Cæsar. Ifølge Janne Sonerud, direktør ved Unicare Omsorg, handler dette om å tilby noe som er så nært tidligere vaner og interesser som mulig:
– Det å gå på kino eller ta en drink på en bar er vanlige aktiviteter vi ønsker å videreføre, også på sykehjem, sier Sonerud til Nettavisen.
Felles suksess gjennom samarbeid
Mange av disse tiltakene er blitt til gjennom samarbeid med lokalmiljøet. For eksempel bidro Vålerenga Fotball med å utforme Manglerudhjemmets fotballpub, mens lokale butikker som Kiwi og Rema 1000 donerte utstyr til butikken. På Hovseterhjemmet tok ansatte selv initiativ til kinoen, og ungdom i lokalsamfunnet engasjerte seg i videreutviklingen.
– Dette kan alle sykehjem i Norge gjøre, sier Hilde Helland, daglig leder ved Manglerudhjemmet til Aftenposten.
Les mer: Ponni og kanin kom på sykehjemsbesøk - overraskende, gøyalt og helsefremmende
Les også: “Måltidsvenner” førte til bedre matlyst blant eldre
Hva kan vi lære?
Denne nye tilnærmingen til eldreomsorg understreker hvor viktig det er å skape sosiale møteplasser og aktivitetstilbud som gir beboerne en følelse av normalitet, verdighet og glede. Erfaringene viser også hvordan økt trivsel blant beboere kan ha en positiv innvirkning på ansatte og redusere sykefravær.

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen
