Isolerte eldre bruker videochat for å holde kontakten med pårørende

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Eldre ved hjem og institusjoner er isolert, som følge av koronakrisa. Sykehjemsdørene er stengt for besøk og for mange analoge brukere blir det vanskelig å holde kontakten med pårørende. Dette har noen av sykehjemmene rundt om i landet tatt tak i.  

Innkjøp av nettbrett

Blant annet på sykehjem i kommunene Ytre Sogn og Sømna har det blitt gjort innkjøp av nettbrett. Disse gjør at beboere og pårørende kan ringe hverandre med videosamtale. En ny opplevelse for mange av de eldre brukerne.  

Fantastisk respons

– Responsen har vært helt fantastisk, både hos beboer og pårørende. Ja, gleden nærmest lyser ut av øynene deres når de ser hverandre på skjermen. Ja, det er rørende å se, også for oss som jobber her, sier Sonja Myrekrok, institusjonsleder ved Høyanger Sykehjem, til Ytre Sogn.  

Enkle, men viktige tak

Ifølge en sak fra NRK om sykehjemmet i Sømna var det lite opplæring som skulle til for å få det nye hjelpemidlet på plass. I tillegg avlastes pleierne på sykehjemmet i det tidsrommet beboerne er opptatt med det virtuelle besøket.  

Et varig tiltak

Enhetsleder for pleie og omsorg, Guro Knygh, sier til NRK at de ønsker å fortsette med å bruke nettbrett som et verktøy i hverdagen på sykehjemmet.

– Både pårørende og brukerne selv har gitt gode tilbakemeldinger. Dette er et tiltak som vi vil fortsette med, også etter korona-pandemien er over, forteller hun.

Beboere lærer å bruke videosamtale på nettbrett for å holde kontakten med pårørende. Foto: Høyanger kommune