Beboerne lyser opp når frivillig Torill og Chilli kommer på besøk
På Norlandia Oksenøya sykehjem i Bærum dukker det med jevne mellomrom opp et ekstra populært besøk: en logrende, rolig hund og en smilende frivillig gjennom VilMer. Torill og Chilli kommer annenhver tirsdag, og det er liten tvil om at de sprer glede og vekker gode minner når de trår inn på avdelingen.
Et nærvær man gleder seg til
— Mange av beboerne kjenner igjen Chilli nå, og det er tydelig at hun bringer fram smil og forventning. Det blir mye kos, og det er alltid noen som venter på henne, forteller Torill.
Hun bestemte seg tidlig for at hun ville bruke pensjonisttilværelsen til noe meningsfullt. Med en trygg og sosial hund tilgjengelig, ble frivilligbesøk på sykehjemmet et naturlig valg, og de har nå bidratt sammen i halvannet år.
I samarbeid med VilMer og helsepersonell på Oksenøya, har Torill og Chilli funnet sin plass i fellesskapet.
Les også: Spre glede som frivillig med hund

Når ord ikke er nødvendig
Noen av de sterkeste øyeblikkene oppstår i stillheten.
— Vi besøker blant annet en dame som sjelden snakker, men som lyser opp og kommuniserer med Chilli. Hun snakker ikke med meg, men hun snakker med hunden. Det gjør inntrykk, sier Torill.

For beboerne handler det ikke alltid om livlige aktiviteter eller dype samtaler. Bare det å være nær et dyr kan være nok til å vekke minner, roe kroppen og gi en opplevelse av kontakt og trygghet.
Det betyr mye for dem at det kommer besøk som gir variasjon og nærhet, samtidig som de bevarer kjente rutiner.
Chilli er tålmodig og rolig, og lar seg både klappe og kose med. Noen ganger slikker hun beboerne lett på hendene – noe de fleste synes er ekstra koselig.

Stor betydning på livskvaliteten
Torill har jobbet med barn i over 40 år, og synes det er meningsfullt å gå fra å jobbe med de yngste til å bidra for de eldste.
— Etter hvert som jeg har vært her, har jeg sett enda tydeligere hvor mye beboerne trenger slike besøk. Det gir både meg og dem mye, sier hun.
Det sier kulturleder Belinda Leikanger Voje seg enig i.
— De frivillige kan gjøre ting sammen med beboerne som personalet rett og slett ikke har tid til, sier hun.
Hun mener det er godt for beboerne å kunne oppleve mer aktivitet sammen med frivillige.
— For dagene er lange, og mange står opp tidlig. De får alt de trenger av stell, pleie og mat, men det er mange timer igjen av døgnet som bør fylles med noe meningsfullt. Der kommer de frivillige inn og er en stor ressurs, understreker hun.
Torill anerkjenner at det ikke alltid er så lett å bli gammel og ikke kunne komme seg rundt like lett som før.
— Da tenker jeg: En dag er det kanskje jeg som bor på et slikt sted, og jeg vil gjerne ha det sånn her selv, konstaterer hun.

Vil du bidra med noe – stort eller smått?
Er du nysgjerrig på hvordan det er å være frivillig for eldre?
Å bli en god bidragsyter er ikke så komplisert. Det viktigste er at du har lyst.
Har du det, så finner vi noe som passer. Bare det å være til stede kan bety mye mer enn du tror.
VilMer benyttes av blant annet Norlandia for å få organiserte aktiviteter med frivillige og hverdagsvenner, og sikre både kontinuitet og variasjon i aktivitetstilbudet. For å bidra med besøk eller aktivitet trenger man ikke helsefaglig bakgrunn – bare et ønske om å bidra med tilstedeværelse.

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen
