Hverdagsvenn gir selvstendighet til 98-åring og bedre samvittighet til sønn

Facebook-ikon
Del med venner og familie

"Signe” har mange folk rundt seg. Venner og familie stiller opp og holder henne med selskap. Men når døra går igjen og hun sitter igjen alene, blir det tomt. Signe er 98 år og har nylig mistet det siste hun hadde igjen av synet, etter et langt liv med en arvelig synshemming – det gjør stillheten ekstra høylytt.  

For tross sin modne alder er hodet klart og hun synes det er kjedelig å sitte stille. Hun vil ut på tur!

Nye muligheter med en hverdagsvenn

I mars ringer sønnen hennes, Øystein, til VilMer Hverdagsvenn. Han har nylig hørt om tjenesten og ble raskt nysgjerrig og begeistret for konseptet:

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste hvor eldre kan avtale ukentlige besøk med en fast hverdagsvenn som bidrar til en mer sosial og aktiv hverdag. Kunden bestemmer selv hvor ofte de ønsker besøk.

– Jeg har kjent på en utilstrekkelighet i forbindelse med min mors behov, spesielt med tanke på selskap. Jeg kommer på besøk til henne én dag i uka, og hjelper henne med kontakt med tannlege, hjemmesykepleie og så videre. Selv om hun har mange folk rundt seg, så opplever hun at det blir veldig tomt og ensomt så fort hun sitter igjen alene. Jeg ble svært glad da jeg så dette tilbudet, forteller Øystein.  

Øystein har følt at han ikke strekker til for moren sin på 98 år. Med hjelp fra VilMer Hverdagsvenn har han nå bedre samvittighet. Illustrasjonsbilde.

En mer selvstendig hverdag

Signe har ikke snakket om ensomhet selv, men hun har ytret et ønske om å få seg en turkamerat.  

– Hun har ønsket å gå mer tur, og ikke bare bli sittende inne på en stol. Jeg synes det har vært et ambisiøst mål for en 98-åring å begynne å trene, men nå kommer hun seg ut på tur med hverdagsvennen sin, sier sønnen.  

Signe var motivert for en turkamerat, men litt nølende til å bli kjent med et nytt menneske. Hun trengte litt tid til å venne seg til å få besøk av en ny person, men Øystein opplever at hun nå har én dag til i uka hvor det ikke er ensomt.

– Det har blitt noen dager med kaffe og prat for at de skal bli bedre kjent. Jeg opplever at de raskt har bygget opp tillit til hverandre. Besøkene gjør at hun opplever noe nytt med noen andre, og har derfor også noe nytt å fortelle om til meg også når jeg kommer. Jeg opplever at hun i større grad har et mer selvstendig liv nå som hun har en hverdagsvenn, forklarer han.  

Besøkene fra hverdagsvennen gjør at "Signe" føler at hun opplever noe nytt hver uke. Illustrasjonsbilde.

En lettelse

For Signe har VilMer Hverdagsvenn hjulpet å utfylle behovene som hjemmesykepleien ikke har mulighet til å dekke, og hun opplever nå en mer sosial og aktiv hverdag.  

Sønnen Øystein opplever også at han har blitt kvitt noen kilo fra skuldrene etter at moren fikk seg en hverdagsvenn.  

– Jeg kjenner mindre på dårlig samvittighet nå. Jeg skjønner jo at jeg ikke kan ta fra mor alderdommen og ensomheten, men med hverdagsvenn kan jeg bidra til å lindre den livssmerten som følger med det å aldres, bli blind og mer bevegelseshemmet, forteller han erkjennende.  

Øystein er ikke i tvil om at han vil anbefale VilMer Hverdagsvenn videre. Illustrasjonsbilde.

Nye impulser i hverdagen

Etter en kartlegningsperiode har Signe nylig fått en ny, permanent hverdagsvenn. Øystein kan ikke få skrytt nok av henne.  

– Hun er veldig livlig og snakker mye, virker genuin og umiddelbar i det hun sier. Mor har ikke demens, men kan som mange andre eldre havne litt i gjentagende spor under samtaler, og havne i en slags tåke av det samme gamle. Hverdagsvennen gjør en utrolig god jobb med å løfte samtalen til nåtid og får mor ut av det gamle sportet. Det gir henne en følelse av å oppleve noe nytt, og hun får ny input i hverdagen. Det tror jeg uten tvil er bra for henne, forteller Øystein fornøyd.  

Han er ikke i tvil om at dette har vært et godt valg for familien.  

– Det er ikke vanskelig for meg å anbefale dette videre, jeg er veldig fornøyd.

"Signe" er glad i gå tur, og er glad for at hun har fått seg en ny turkamerat. Illustrasjonsbilde.
Selv om "Signe" har mange folk rundt seg, blir hun fort ensom når hun sitter igjen alene. Med VilMer Hverdagsvenn har hun fått en mer sosial og aktiv hverdag. Det har vært en berikelse for både henne og sønnen.