Sykehjemsbeboerne storkoste seg da Dan Børge Akerø kom og holdt quiz

Facebook-ikon
Del med venner og familie

— Hva het skøyteløperne som ble kalt de fire “S”-ene?  

Diskusjonene summer i rommet. Kantina på St. Hanshaugen omsorgssenter er fylt opp med beboere, pårørende og helsepersonell, som har kommet for å teste kunnskapene med selveste QuizDan.

— Spesielt interessant med han som er fra kringkastingen. Dan Børge. Han syntes jeg er flink, kommenterer Anne Lise på 94 år.  

Etter å ha vokst opp i en søskenflokk på syv, er hun vant til at det skjer litt rundt henne. Derfor liker hun ekstra godt når omsorgssentret inviterer til aktiviteter hvor det er litt futt og fart.

— Dette har vært en kjempehyggelig dag. Det krever litt av oss når vi skal svare på spørsmål. Vi sitter ikke bare passivt og lytter, men vi er med og er aktive vi også. Det er veldig viktig at vi føler at vi prøver å yte litt vi også, forklarer hun fornøyd.

Anne Lise (t.v. i lilla) syntes det var både gøy og koselig med Quiz-dag på sykehjemmet.

Å glede andre med egne interesser

Det er ingen tvil om at trivselsfaktoren er høy. Det har blitt nærmest en helaften på sykehjemmet. Med vin i glassene og ost og kjeks på bordene, pyntet med blomkarse fra sansehagen.  

— Dette har vært en fantastisk fin opplevelse. Folk er så hyggelige, i godt humør, og de trives med å være sammen. De trivdes også med det som var samlingspunktet, nemlig quizen. Så dette var en veldig takknemlig og imponerende opplevelse, smiler Dan Børge Akerø etter quizstunden på sykehjemmet.  

Besøket med Akerø ble organisert gjennom VilMer Opplevelser, med mål om å skape en hyggelig dag litt utenom det vanlige på sykehjemmet.  

Bidraget er også et godt eksempel på hvordan enkeltpersoner kan bruke sine egne interesser til å glede andre.  

— Jeg har jo jobbet med quiz noen år nå, ved slutten av min karriere. Så min oppgave i dag har vært å få folk engasjerte, og til å strukturere hva de kan, sier Akerø.

Han mener quiz er en god aktivitet for eldre.

— Det er det ingen tvil om! Folk quizer mye. Det er quizbøker, det er quiz i avisene … Quiz er litt som kryssord, en syssel man kan drive med både i små grupper eller alene. Og så er det et sosialt samlingspunkt hvor man kan se på de store sammenhengene, uten å bare sitte og diskutere politikk, som var mer vanlig i gamledager.

— Og selv om folk er fra 70 til 100 år, så sitter enkelte kunnskapselementer i resten av livet. Jeg var veldig spent da jeg satt hjemme og jobbet med spørsmålene, for jeg måtte prøve å finne spørsmål som ikke var for moderne. For mange eldre husker gjerne bedre fra 60-, 70- og 80-tallet. Men det var også mange her som visste hvem Tix er, for eksempel. Folk er imponerende flinke til å få med seg mye, forteller han.  

Dan Børge Akerø hadde laget en quiz med spørsmål spesielt utvalgt for dagens publikum.

Ga mersmak for beboer

Anne Lise innrømmer at hun fikk kjenne litt på konkurranseinstinktet denne dagen.  

— Jeg svarte så godt jeg kunne, men mange av spørsmålene var litt vriene, synes jeg. Litt overaskende vriene, ler hun og legger til:

— Men jeg håper vi fikk ned mange gode svar også. Vi gjorde så godt vi kunne, gliser hun.

Besøket med Akerø ga mersmak for 94-åringen.  

— Det har vært morsomt og koselig. Jeg kunne absolutt tenke meg mer av dette. For det krever litt av oss også, og det er sunt for hjernen. Hjernene våre begynner å bli gamle, vet du, så det er viktig å bruke den så lenge man kan, understreker hun.

Det er ingen tvil om at Anne Lise er ei dame som benytter seg av mulighetene som kommer hennes vei, for å oppleve flere gode øyeblikk.

— Livet slutter aldri å være interessant, selv om man er over hundre år. Livet er kjært, minner hun oss på.

Beboerne syntes det var stas med besøk av NRK-kjendisen.

God opplevelse hele sykehjemmet

Enhetsleder Aud Henriksen opplevde dagen som givende for alle ved St. Hanshaugen omsorgssenter.

— Det har vært rolig og god stemning, og engasjement blant beboerne. Det var jo nettopp det vi var ute etter, at de skulle ha en bra formiddag hos oss. Det å komme sammen og føle seg som en del av fellesskapet er viktig. Og det er også en av målene våre her på sykehjemmet, forteller hun fornøyd etter samlingen.

— Jeg vil takke Dan Børge Akerø, en veldig hyggelig og tilstedeværende person, og VilMer som har bidratt her i dag. Det er veldig fint å samarbeide med dere, smiler hun.  

Aud Henriksen, enhetsleder ved St. Hanshaugen omsorgssenter.

— Dette gjør jeg gjerne mer

Akerø forteller at dette var et helt nytt publikum for han, og at det var utrolig stas at det ble en så morsom dag for alle.  

— Jeg er takknemlig for å kunne bidra med å underholde og glede folk. Det er hyggelig at man føler at man har noe der å gjøre. Så jeg ble veldig glad, rett og slett, forteller han ydmykt.  

Til slutt runder han av med en engasjerende oppsummering av dagen, med håp om å inspirere flere til å bidra med sine egne interesser, ut fra tid og lyst.

— Det er helt tydelig, for å bruke et godt slagord, at de som bor her “vil mer”. De vil at det skal skje noe, de vil ha det gøy sammen, og få lov til å bidra og oppleve det sammen. Det synes jeg var veldig morsomt, og det gjør jeg gjerne mer, fastslår han.

Dan Børge Akerø sier han er takknemlig for å kunne bidra med å underholde og glede folk.
— Det er helt tydelig, for å bruke et godt slagord, at de som bor her “vil mer”, sier Dan Børge Akerø etter å ha holdt quiz på St. Hanshaugen omsorgssenter.