Våre beste aktivitetsforslag
Passende aktiviteter vil avhenge heltav personens interesser og ønsketaktivitetsnivå, samt fysiske og kognitive forutsetninger. Noen er meget spreke og lystne på opplevelser, mens andre har nok med en kort gåtur. Dine egne interesser er også viktigeå ta med: Er du selv er glad i foreksempel kunst, musikk eller natur, kan du sikkert foreslå mye gøy!
I tilleggtil denne listen, anbefalervi åsjekke lokale aktivitetssider som f.eks. VisitOslo.
Helårs uteaktiviteter
Spasertur i frisk luft
Det kan være lurt å gå de vanlige turene som den du besøker vanligvis går, slik at du også blir kjent i nærområdet. Alternativt kan dere avtale å utforske nye steder sammen. A rusle en tur er en fin mate a få i gang samtaler på. Dere kan også sette dere godt til rette på en benk eller i solveggen, og nyte å være ute sammen.
Det kan være lurt å starte med litt kortere turer slik at du bli kjent med hvor langt den du besøker klarer å gå. Dårlig vær er ingen hindring. Det kan også være godt å kjenne på regn, blest, frost og sol. Sørg for godt fottøy og tilpass klær etter været. Det er bedre å være litt for varm enn for kald!
Utendørs spill
Petanque eller boccia er en artig aktivitet. Det er best å spille på en grusbane, men det går også fint på gresset så lenge det er flatt nok. Dette er engasjerende spill som kan utføres både sittende og stående.
Dra på kafé
Drikk en kopp kaffe sammen eller spis lunsj/middag, kanskje en mathall med yrende liv og masse å velge i?
Kjøretur
Dersom du disponerer bil, kan dere dra på en kjøretur. Mange har store glede av å se igjen kjente områder eller besøker steder de har gode minner fra. Du får dekket kjøregodtgjørelse for slike utflukter. Alternativt kan dere ta en tur med buss eller trikk. Det kan for eksempel være en rundtur der man tar en runde rundt uten å gå av.
Uteaktivitet på våren
Sløyd og snekring
Småreparasjoner som for eksempel pusse/olje/male hagemøbler, flikke på lister på vinduer eller etterskru skruer på terrassen. Dere kan også lage fuglebrett eller fuglehus, en krakk eller lignende små prosjekter. Det finnes en del halvfabrikat, som for eksempel hos IKEA, der delene er ferdige og klare for å bli satt sammen.
Hagearbeid
Mange har bestandig hatt en våropprydding i hagen der de klipper bort visne vekster, raker plenen fri for blad, kultivere og gjødsler. Det er også tiden for å vaske krukker og gjøre jorden klar for sommerblomster. Det er gode minner og fysisk arbeid som gjør godt for kroppen i forfriskende luft. Kan være et godt alternativ når man ikke ønsker å gå en tur eller når man ønsker å bruke kroppen.
Sykkeltur
Har dere mulighet til å låne en rickshaw-sykkel eller elsykkel der dere kan sykle sammen?
Frivilligsentralen har ofte en oversikt over hvor man kan låne av slike. Dersom en du besøker fortsatt kan sykle forsvarlig, kan dere ta en sykkeltur sammen.
Eventuelt kan dere låne en elsykkel som har vogn foran.
Uteaktiviteter på sommeren
Fisketur
Dra på fisketur sammen. Kanskje dere kan lære dere hvordan dere lager agn og fluer på YouTube?
Bil og motor
Dra på en kjøretur med bil, båt eller motorsykkel - eller noe annet den du besøker kan ha interesse av. Om dere ikke drar "på ordentlig", kan dere besøke et museum som har motor som tema eller se en dokumentar.
Sløyd og snekring
Kanskje dere kan ordne i verktøy, henge opp bilder på veggen, lage småsløyd eller enkle reparasjoner? Det vekker gode minner for mange og setter ofte i gang en skikkelig god samtale.
Hagearbeid
Bruk kroppen og få frisk luft med litt arbeid i hagen som å klippe stauder, luke ugress, plante sommerblomster - eller bare gå en tur i hagen for å se hva som blomstrer. Plukk en fin bukett med blomster og grener fra hagen, og ta den med inn i stuen for å pynte opp.
Bade og dra på stranden
Ta av dere på beina og kjenn på sandet med føttene eller vass litt sammen i vannkanten. Kanskje dere kan besøk en flytende badstue?
Sykkeltur
Har dere mulighet til å låne en rickshaw-sykkel eller elsykkel der dere kan sykle sammen?
Frivilligsentralen har ofte en oversikt over hvor man kan låne av slike. Dersom en du besøker fortsatt kan sykle forsvarlig, kan dere ta en sykkeltur sammen.
Eventuelt kan dere låne en elsykkel som har vogn foran.
Båttur
Kan du eller noen dere kjenner ta dere med på en båttur? Eller kanskje dere kan ta lokalbåten på en rundtur? Dere trenger ikke nødvendigvis å dra ut på sjøen, det kan være nok å være på båten og kjenne på følelsen.
Uteaktiviteter på høsten
Hagearbeid
Ta en tur ut i hagen for å se på de nydelige høstfargene. Bruk kroppen ved å klippe stauder, luke ugress eller plante høstblomster. Plukk en fin bukett med blomster og grener fra hagen, og ta den med inn i stuen for å pynte opp.
Sykkeltur
Har dere mulighet til å låne en rickshaw-sykkel eller elsykkel der dere kan sykle sammen?
Frivilligsentralen har ofte en oversikt over hvor man kan låne av slike. Dersom en du besøker fortsatt kan sykle forsvarlig, kan dere ta en sykkeltur sammen.
Eventuelt kan dere låne en elsykkel som har vogn foran.
Uteaktiviteter på vinteren
Gåtur
Mange eldre opplever at de ikke får gått sine vanlige turer på grunn av is og snø. Det er derfor stor verdi i å hjelpe med å komme seg ut på tur - mange trenger bare en hånd å holde i. Kanskje kan dere kjøre eller ta offentlig transport til et sted der det er bedre forhold for en tur. Vær behjelpelig med å sikre bruk av brodder når det er glatt.
Severdigheter
Mange utendørs severdigheter egner seg like godt på vinteren som sommeren. Besøk Roseslottet ved Frognerseteren for en utendørs kunstutstilling, spis lunsj på byens tak på Frognerseteren, gå en tur i Ekeberg skulpturpark, besøk Holmenkollen skimuseum, eller gå over Stavnertårnet (NB: Husk alltid godt fottøy og brodder).
Fyre bål og grille
Det finnes etablerte bålplasser i mange skoger og parker. De som var friluftsmennesker i sine yngre dager vil kanskje trives med å fyre et bål. Et litt enklere alternativ er å bestille en bålpanne ved Grefsenkollen restaurant.
Badstue
For de litt sprekere finnes det f.eks. badstuer/saunaer blant annet ved fjordbassenget i Oslo.
Fjordsightseeing
Øyhopping med offentlig ferge er en fin opplevelse også på vinterstid, og Båtservice Oslo tar deg med på fjordsightseeing gjennom vintersesongen.
Vinterdekorasjoner
Lag dekorasjoner og pynt med for eksempel svibler, mose, kongler og lignende som kan bli flotte dekorasjoner til å pynte opp inngangspartiet eller stuebordet.
Kulturopplevelser og møteplasser
Konsert, teater eller opera
Planlegg og delta på en kulturell opplevelse sammen. Det er store muligheter for at dere har felles kulturinteresser innenfor musikk, kunst, museum eller lignende.
Delta i en forening
Kanskje personen du besøker har vært med eller fortsatt er medlem i en forening? Det kan det være en bra aktivitet å holde ved like. Alternativt kan dere oppsøke og delta i nye foreninger, melde dere inn i et kor sammen, delta på trim og aktiviteter sammen og eller besøke sosiale samlingsplasser i kommunen.
Dra på biblioteket
Biblioteket kan være et fint og inspirerende sted å besøke sammen. Kanskje dere kan låne bøker eller lese på biblioteket sammen? Mange biblioteker har også arrangementer som kan være relevante å få med seg. Sjekk de ulike programmene.
Reis på kino
Kanskje det er en film som frister? På dagtid er det flere kinoer som arrangerer seniorkino, om dere ikke kan gå på kvelden. Kanskje dere møter på nye eller gamle bekjente der?
Besøk museum
På lik linje som biblioteket, er museer ofte en stor glede å besøke. Sjekk hva som finnes i nærområdet og hva som interesserer den du besøket. Bare husk å sjekke åpningstidene slik at dere ikke drar på bomtur. Eksempelvis Nasjonalmuseet, Munch museet, Akershus festning eller Vigelandsmuseet.
Delta på gudstjeneste
Kanskje den du besøker er troende og kunne hatt glede av å delta på en gudstjeneste eller lignende religiøse samlinger.
Inneaktiviteter for kreativitet
Musikk/sang/instrument
Er det en musikkglad person du besøker, som kanskje tidligere har spilt på et instrument? Noen klarer ikke lenger å spille slik de gjorde før, men av og til er det noen evner som er bevart i underbevisstheten. Også personer med demens kan overraske med å spille piano eller gitar som aldri før. Musikk og sang har egen evne til å ligge godt i minnet. Kanskje dere kan sette på musikk på Spotify eller en CD. Finn ut av hva slags musikk personen liker. Kanskje dere også kan synge sammen?
Tegne eller male
En aktivitet som ofte bringer frem gode minner og setter i gang fine samtaler, er tegning og maling.
Dere kan fargelegge eller male i tegnebøker og mandalas. Dere kan også tegne rundt figurer og former som blader og pepperkakeformer, og bruke fantasien når dere fargelegger.
Bygge modeller
Kanskje dere kan bygge modeller av fly, båter og lignende? Eller bygge lego eller andre halvfabrikat produkter som kan kjøpes i hobbybutikker eller på IKEA.
Strikke, hekle, veve eller sy
Som med tegning, kan også diverse håndarbeid inspirere til gode samtaler. Kanskje personen du besøker allerede har noe hen har laget som dere kan prate om? Noe håndarbeid kan være vanskelig å få til når man blir eldre, og da kan dere prøve med å senke nivået for å gjøre det enklere. Det kan være å for eksempel rydde i garnet, tvinne det opp, prøve fingerhekling eller toving med ull. Enkle broderistoff med større huller kan bli nydelige putetrekk hvis man syr med silkebånd eller lignende. Strikker man i ullgarn kan man tove det i maskinen etterpå. Da kan man lage vesker, tøfler, sitteunderlag og mye mer.
Lage mat
Lag mat sammen. Spesielt for eldre som hjemme alene, kan det være utfordrende eller alt for tidkrevende å lage seg en god middag hver dag.
Dere kan sammen planlegge, handle inn, lage og spise maten. Dette er en svært hyggelig aktivitet som kan gjøres over flere besøk. Dere kan lage enkle retter som omelett, ostesmørbrød, one pot og lapskaus.
Bake
Som med matlaging, kan dere også bake. Planlegg, handle inn, lag og spis sammen.
Pynt hjemme
Lag blomsterdekorasjoner eller buketter sammen. Dekk på til et hyggelig middagsbord og lag en samtale om interiøret og pynten. Bruk gjerne årstidene som inspirasjon og eller pynt ekstra til høytidene.
Inneaktiviteter for å vekke gode minner og samtaler
Lesestund
Snakk med den du besøker for å finne ut hva hen liker å lese. Er det poesi, dikt, kjærlighetsromaner, biografier, bøker om de kongelige eller lokale minnebøker? Noen liker best å bla i ukeblad, i atlas, løse kryssord og sudoku. Og noen ser litt for dårlig og da kan du kanskje lese høyt eller dere kan høre på lydbok sammen. Lån gjerne med dere fra biblioteket.
Nyheter eller les en avis
Hva skjer i verden? Det er mye mulig at personen du besøker opptatt av politikk og aktuelle begivenheter, og dermed ønsker å følge med. For noen er det en viktig del av den daglige rutinen. Kanskje en av dere kan lese høyt fra avisen for den andre?
Lytt til musikk
Musikk kan kommunisere alle følelser og minner. Det finnes mange sjangre og det er som regel mer enn en sjanger de fleste liker. Prøv dere frem. Lytt til ulik musikk, syng eller dans, nynn med eller sitt sammen for å lytte.
Se i fotoalbum
Finn frem fotoalbum eller bruk bilder i stuen. Det start raskt en god samtale med personen du besøker og er enkel måte å bli kjent. Et tips kan være å bruke en notisbok for historiene som kommer frem etter hvert som dere blar gjennom sammen. Dette er noe pårørende også kan hjelpe til med. Det er nyttig å kunne noe av livshistorien til den du besøker. Og har personen du besøker demens, er det ganske sannsynlig at du får høre de samme historiene flere ganger, men ofte kan det dukke opp noen detaljer du ikke har før. Det føles trygt å gjenta disse historiene og da må bare legge øre til og late som du ikke har hørt historien før.
Brettspill eller kort
Ta en runde Yatzy, Ludo, sjakk, bondesjakk, kinasjakk, kortspill, Monopol - det er mange muligheter og veldig gøy.
Legge puslespill
Å finne den rette plassen til en puslespillbrikke gir mestringsfølelse og glede. Finn det rette nivået med antall brikker, men det må ikke være for lett. Start med hjørner og rammen først, så blir det lettere å legge det sammen. Dette kan være en fellesaktivitet dere kan gjøre over flere besøk.
Språk/reiser/jobb
Har personen hatt en jobb med spesielle områder eller ting som er viktige for hen? Kanskje hen kan flere språk? Bruk tidligere erfaringer og kunnskapen som samtaleemner. Kanskje dere kan finne liknende på YouTube/internett eller i bøker?
Inneaktiviteter for å trene kroppen og føle velvære
Mosjon og trim
Følg enkle trimprogrammer for å trene og vedlikeholde kroppen. Det er ikke alltid man kan komme ut for å trimme/mosjonere, og da er det nyttig å ha et enkelt trimprogram der dere trener styrke og balanse.
Enkel Yoga eller Tai Chi
En treningsform som har vist seg å være både fallforebyggende og gi god mental ro er øvelser med Tai Chi. Studier viser at jevnlig Tai Chi reduserer fallrisiko med mellom 30% og 50%. Enkle yoga øvelser har lignende effekt. Kanskje dere finner noen enkle øvelser på YouTube dere kan lære dere sammen?
Treningsklokke eller skritteller
For noen kan det være en god motivasjon å måle daglige antall skritt. Anbefalt fysisk aktivitet er fra
5.000 til 8.000 skritt per dag for eldre. Som en del av den ukentlige aktiviteten bør eldre også gjennomføre balanse og styrketrening minst 2-3 ganger i uken for å opprettholde fysisk funksjon og forebygge fall {Kilde: Helsedirektoratet). Kanskje dere kan lage dere et månedlig mål?
Hverdagsaktiviteter
Det har stor betydning å fortsette å gjøre hverdagsaktiviteter som å re opp sengen, støvsuge, vaske vinduer, tørke støv, gå i trapper og lignende.
Forsøk å ikke hjelpe for mye, men gjør det heller sammen eller vær en oppmuntrende støtte. Dette er særlig viktig for de som utrykker at de ønsker en god fysisk helse. Det kan føles uhøflig å ikke hjelpe med å helle i kaffe eller å gå ut med brettet på kjøkken, men det er for å hjelpe. Forklar at det er for hen skal kunne klare seg selv hjemme lengst mulig og derfor er det er viktig å holde disse funksjonene i gang. Det er ikke farlig å bli sliten og andpusten selv om man blir gammel. Men noen ting bør unngås, som for eksempel å bøye nakken bakover når man skal skifte en lyspære. Det kan føre til svimmelhet fordi blodkarene i nakken klemmes. Unngå for mange vridninger i ryggen med belastning om personen har benskjørhet. Ellers er det sunt og godt å presse kroppen litt med styrketrening, utholdenhet og balansetrening, enten med et trimprogram eller gjennom hverdagsaktiviteter. Det bør være en fornuftig progresjon - det er også motiverende.
Dans
Dans er en herlig aktivitet! Om man liker det så klart. Det stimulerer fysisk funksjon og koordinasjon, i tillegg til at det er sosialt og gøy! Det kan være tango eller vals, disko eller sving. Eller ren fridans. Prøv dere frem.
Svømming
Er det et varmtvannsbasseng i nærheten, kan svømming og bevegelse i vann være en deilig og rehabiliterende aktivitet.
Velvære og pleie
Kanskje dere kan ha en liten velværedag sammen? Manikyr, fotbad, ansiktsmaske, massasje, neglelakk og sminke, barbering, rulle hår eller å pynte seg. Ikke klipp tånegler!
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen