Møt hverdagsvennen Gitte

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Gitte og Astrid er ikke deres egentlige navn. Av hensyn til personvern er de anonymisert.

Gitte (21) er ei positiv og kreativ ung kvinne som bor i Oslo. Hun er ukentlig på besøk hos Astrid som bor hjemme alene og har demens. For Gitte er det viktig å ha mulighet til å gjøre en forskjell. Derfor søkte hun om å bli hverdagsvenn for eldre.

— Jeg ønsket å bli hverdagsvenn for å kunne gjøre hverdagen til eldre bedre, og fordi det er givende for alle involverte. Samtidig er det fint å tjene noen ekstra kroner, forteller Gitte.

Hyggelige stunder og aktiviteter

Som hverdagsvenn er det viktig å tilpasse sosiale og fysiske aktiviteter ut fra den eldres behov, hobbyer og interesser. Gitte og Astrid har hatt mange hyggelige stunder sammen, hvor de blant annet har gått turer og sett på tennis. Gitte opplever at besøkene har vært veldig koselige for begge.

— Jeg opplever at det er veldig fint å være på besøk hos Astrid. Så langt har vi vært ute og gått tur, spilt kort, sett på tennis, solt oss på balkongen og hatt mange hyggelige samtaler, forteller Gitte.

Gitte og Astrid har mange hyggelige stunder sammen.

— Jeg opplever at Astrid settes pris at jeg kommer på besøk og er der for henne.

Lærer mye om personer med demens

Å være hverdagsvenn har også bidratt til mye personlig utvikling for Gitte.  

— Jeg er fascinert av alle mennesker, så å bli kjent med en person jeg ellers aldri ville møtt har vært fint. Å oppleve hvordan mennesker lever med demens har også vært lærerikt, og jeg har absolutt blitt enda mer tålmodig og forståelsesfull enn jeg var før, forteller Gitte.

Gitte forteller at hun synes det er fint lære hvordan mennesker lever med demens.

Anbefaler flere å være hverdagsvenn

Gitte synes det er fint at jobben som hverdagsvenn gir mulighet til å hjelpe andre i hverdagen, og mener at flere burde melde seg som hverdagsvenn.

— Jeg anbefaler flere å bli hverdagsvenn. Det er veldig fint å føle at jeg holder på med noe som hjelper andre. Det er koselig, og man får et innblikk i et helt annet liv og historie. Det er ikke så lange besøk, tar ikke så mye tid i hverdagen og du får betalt for det, avslutter Gitte.

Hva er en hverdagsvenn?

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste som sikrer en mer aktiv og sosial hverdag for eldre som bor hjemme. En «hverdagsvenn» forplikter seg til å besøke en eldre person på faste tidspunkter én eller flere ganger hver uke. De er blant annet studenter som ønsker å gjøre noe meningsfullt og få god arbeidserfaring – eller pensjonister og andre med tid til overs, som vil glede andre og samtidig få litt igjen.  

Dette er et nytt tilbud fra VilMer rettet mot eldre som bor hjemme, og det er noe annet enn dagens løsninger for frivillighet på sykehjem og dagtilbud. Hverdagsvenner skal bidra med helsefremmende og forebyggende aktivitet, både fysisk og sosialt. VilMers lange erfaring med å skape gode øyeblikk og meningsfulle aktiviteter står sentralt.  

Hverdagsvenner fungerer ofte som et supplement til hjemmetjenesten, og bidrar blant annet med:  

  • gode samtaler og hyggelig samvær.  
  • fysisk aktivitet, gåturer og lett trening.
  • følge til lokale aktivitetstilbud, café eller museum.
  • enkel hjelp med en kronglete TV, PC eller mobil.
  • følge til lege, frisør og andre ærender.  
  • å skape gode øyeblikk med hjelp av VilMers løsninger.

VilMer følger tett opp hverdagsvennene og de eldre som besøk, og samarbeider tett med hverdagsvennene om å lage aktivitetsplaner som er tilpasset unike behov og interesser. Det foretas grundige intervjuer og opplæring av de hyggelige og pålitelige hverdagsvennene.

Ønsker du å være hverdagsvenn? Les mer om hva det innebærer og kontakt oss her.

Illustrasjonsbilde.