Av VilMer (tekst, video og foto)

Opplevelser for livet med Dag Otto på Sofienberghjemmet

På Sofienberghjemmet i Oslo sitter beboer Torill (75), klar for å møte Dag Otto Lauritzen.

Hun har pyntet seg for anledningen, og gleder seg til å fortelle han hvorfor.

Den tidligere proffsyklisten er en mann hun og de andre ved hjemmet lenge har drømt om å møte. For på Sofienberghjemmet sykler over 50 av de 80 beboerne jevnlig.

For dem er syklene både et sosialt samlingspunkt og et viktig hjelpemiddel for god helse.

Litt om Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen er en folkekjær TV-profil kjent fra blant annet Kompani Lauritzen, Huskestue og På hjul med Dag Otto.

Han er tidligere proffsyklist, og ble både norgesmester og nordisk mester på 80-tallet. I 1984 tok han også bronse under sommer-OL.

Sykkelkarrieren startet etter han hadde en alvorlig ulykke som fallskjermjeger, og brukte sykling som en del av rehabiliteringen.

Han er også foredragsholder, sykkelrittkommentator, barnebokforfatter og ikke minst forkjemper for hverdagstrimmen og god eldreomsorg.

Åpne for å lese

For Torill har sykkelen blitt en ekstra viktig del av livet.

Hun har MS, og da hun fortsatt bodde hjemme var hun så utslitt at hun sov store deler av dagen. Hun orket nesten ingenting og hadde ikke rørt på beina på 20 år.

Da hun omsider flyttet inn på Sofienberghjemmet, ble hun introdusert for syklene, og hun bestemte seg for å gi det et forsøk.

— Det er helt utrolig. Sykkelen har betydd veldig mye for meg. Nå sykler jeg så ofte jeg kan, forteller hun med stor entusiasme.

Sykkelritt i stua

I stua på Sofienberghjemmet setter Dag Otto seg på en av syklene for å trimme sammen med Torill og noen av de andre beboerne. Han går rett inn i sin gamle modus og det er lett for alle i rommet å se at han koser seg.

Det er stas å ha Lauritzen på besøk.

For Dag Otto er det givende å erfare at så mange på sykehjemmet har fått en ny interesse og glede for sykling i moden alder.

Imponerer på sykkelen

Torill forteller at hun i starten så vidt kom seg gjennom en sykkeltur på 100-300 meter.

Nå sykler hun flere mil om gangen.

— Er det sant? Dag Otto er tydelig imponert.

— Jeg bruker litt tid, men jeg blir ikke støl, og jeg får ikke vondt.

— Du sa du følte deg så tung og utslitt før, men nå ser du jo ut som den fjonge dronninga, komplimenterer Dag Otto.

Sykkelen har virkelig påvirket Torill positivt både fysisk og mentalt.

Dag Otto, som har som sitt livsoppdrag å motivere til mer hverdagstrim blant folk, blir begeistret.

En aktiv pensjonisttilværelse

For at Torill og de andre beboerne ved Sofienberghjemmet skal få mulighet til å delta på så mye aktivitet som de gjør, er sykehjemmet avhengige av ildsjeler som bidrar sosialt.

En av disse ildsjelene er Solveig. Hun er pensjonist, og gir av sin egen tid ved å bidra som frivillig gjennom VilMer.

Dag Otto møtte Solveig på Sofienberghjemmet, og ønsket å høre om hvordan hun opplever å være frivillig på sykehjemmet.

— Det er så hyggelig. Jeg føler at jeg gjør noe nyttig, forteller Solveig.

Hun kommer til Sofienberghjemmet et par ganger i uka, og har stor glede av besøkene.

— Det er veldig morsomt. Jeg synes det er helt utrolig at jeg har fått et sånn nytt og spennende liv i pensjonsalderen. Jeg vet ikke hva jeg hadde sett for meg, men det går over all forventning, smiler hun fornøyd.

Hva gjør frivillige i VilMer?

Som frivillig i VilMer bidrar du til å skape gode opplevelser på sykehjem og dagsentre nær deg.  Del hobbyen din eller dine interesser med andre, som for eksempel:

  • dyrebesøk
  • gåtur
  • musikk og sang
  • bakst og annet spiselig
  • håndarbeidsstund
  • lesestund
  • kjøretur
  • sosialt samvær
  • og mye mer

Vår filosofi er "mange bekker små gjør en stor å", og vi forsøker å senke terskelen for å bidra med gode øyeblikk for eldre.

Aktiviteter avtales enten ved at helsepersonell sender en melding og avtaler med den frivillige gjennom vilmer.no, eller at VilMer gjør avtalen på vegne av omsorgstjenesten.

   
Åpne for å lese

Før Solveig ble pensjonist begynte hun å tenke på hva hun skulle fylle dagene med. Hun mener man må begynne å tenke på dette i god tid.

— Jeg kan ikke bare bruke tiden på å drikke kaffe og dra på reiser.  Så jeg forhørte meg om hva det er man kan bidra med, forklarer hun.

Hun ble kjent med VilMer og fant ut at de trengte frivillige på Sofienberghjemmet.

— Da jeg hørte om muligheten tenkte jeg at dette høres spennende ut. Og det er det. De som er her blir så glade når jeg kommer, vi blir godt kjent og det er sosialt, sier Solveig.

At frivillige bidrar med sosiale oppgaver, gjør det mulig for sykehjemmet å gi beboerne et variert aktivitetstilbud mens pleierne får mer tid til å utføre de praktiske oppgavene sine.

Frivilligheten med VilMer på Sofienberghjemmet

Sofienberghjemmet i Oslo har brukt løsninger fra VilMer for å skape flere gode øyeblikk for sine beboere siden januar 2022, da LHL omsorg tok over driften av sykehjemmet.

Blant annet har frivillige gjennom VilMer vært med på å skape en hverdag med varierte opplevelser for beboerne. Gjennom barnehagebesøk, blomsterdonasjoner, kaffeprat, håndarbeidsstunder, levering av bakst, sang og musikk, velværestunder, trekkspillkonserter, gåturer og hundebesøk, er det ingen tvil om at lokalsamfunnet rundt Sofienberghjemmet skjønner at summen av glede blir stor, når mange bidrar litt.

Som frivillig i VilMer kan alle bidra med det man selv interesserer seg for. For det finnes alltid noen som har glede av at du deler akkurat din hobby. Enten det er i form av underholdning eller gode samtaler.

Opplever nye vennskap

Solveig bidrar ikke bare til at det praktisk er mulig å gjennomføre sykkelaktivitetene.

— Du er en besøksvenn også. Det er ikke alle som har familien rundt seg eller som får like mye besøk. Så at du kommer hit og kan sitte her, være en venn og snakke med dem, må være hyggelig for både deg og dem, sier Dag Otto.

— Ja, det er det. Det er så fantastisk å snakke med dem om alt de har opplevd. Jeg har så mye glede av det, forteller Solveig entusiastisk.

— Det er tydelig at du har blitt godt kjent med dem som bor her. De føler seg jo som venninnen din, svarer Dag Otto.

— Åja, absolutt. Det er de, smiler Solveig tilbake.

Håper flere lar seg inspirere

Dag Otto syntes det var gøy og inspirerende å besøke Sofienberghjemmet. Det gledet han å møte en så ivrig gjeng med sykkelinteresserte, og ikke minst å se engasjementet blant de som bidrar frivillig.

Han mener frivilligheten er en super arena for å holde seg i fysisk- og sosial aktivitet, både for de frivillige og de eldre i omsorgstjenesten. Derfor håper han at flere vil prøve seg som frivillig slik at også kan oppleve gleden av å bidra for andre.

Åpne for å lese

Ønsker du deg en hverdagsvenn eller kjenner du noen som trenger det?

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste som sikrer en mer aktiv og sosial hverdag for eldre som bor hjemme. En «hverdagsvenn» forplikter seg til å besøke en eldre person på faste tidspunkter én eller flere ganger hver uke. Hverdagsvenner bidrar med helsefremmende og forebyggende aktivitet, både fysisk og sosialt. Tilbudet gjelder i hele Norge.

Les mer om VilMer Hverdagsvenn her.
Les mer om prisen for VilMer Hverdagsvenn her.
Kanskje noe for deg?
Ved å sende inn skjema godkjenner du at VilMer tar kontakt med deg. Din henvendelse er helt uforpliktende! Vi behandler all informasjon helt konfidensielt.
Tusen takk! Vi har mottatt din henvendelse
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kanskje du kan bidra som frivillig en gang i blant?

Du bestemmer selv hvor ofte, hva du bidrar med og når - alle bidrag er verdifulle for de som får besøk av deg.

Du eller dere kan bidra som:

Vi håper du har satt pris på å lese historien vår.
Ønsker du også å bidra til flere gode øyeblikk for eldre som frivillig?
Bli frivillig