Faglig påfyll for april – få med deg dette fra eldreomsorgen

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Demens handler om mer enn å glemme

En demensdiagnose får som regel konsekvenser også for den fysiske helsetilstanden. Men selv om det ikke finnes noen kur mot selve sykdommen, er det mulig å holde de fysiske svekkelsene i sjakk. Det anbefales blant annet å planlegge fysiske aktiviteter basert på personenes interesser og aktiviteter som har skapt glede tidligere i livet.  

Les mer

eldre dame og mann gjør hagearbeid
Personer med kognitiv svikt får et sosialt holdepunkt og en aktiv hverdag med blant arbeid i grønnsakshagen gjennom konseptet "Inn på tunet". Illustrasjonsfoto.

Dagsenteret gir Grethe og Karen en grunn til å stå opp: – Ser frem til hver dag  

Selv om man blir eldre, er det viktig å fylle dagene med mening. Med “Inn på tunet”-konseptet får personer med kognitiv svikt et sosialt holdepunkt og en aktiv hverdag med blant annet trim og arbeid i grønnsakshagen.

– Å kunne ha noe å stå opp til og ha en meningsfull hverdag er hovedfokuset vårt. Det er viktig at vi gir deltakerne mulighet til å fylle hverdagen med noe, sier sykepleier Kjersti Steinnes.

Les mer

— Hva er omsorg?  

Innleggsforfatteren forteller om sin slektning på nesten 100 år, og hvordan vedkommende opplever hvordan de ansatte i hjemmetjenesten gjør arbeidsoppgavene sine. Han trekker fram forskjellen på de som “bare” gjennomfører oppgaver og de som også praktiserer det han definerer som omsorg.  

Les mer

kvinnlig sykepleier og eldre mann drikker kaffe og spiser frokost
Omsorg handler ikke bare om å utføre tekniske oppgaver, men om å se hele mennesket. Illustrasjonsfoto.

Hva er forskjellen på Lady Gaga og norsk eldreomsorg?  

Da den 74 år gamle scenekunstneren Liza Minnelli begynte å surre med manuskortene under den 94. Oscar-utdelingen, hvisket Lady Gaga “I got you”. Tilbake hvisket Minnelli “I know”. Ordvekslingen har fått stor oppmerksomhet for selvfølgeligheten og tryggheten den utstråler. Innleggsforfatteren bruker hendelsen som et eksempel på hvordan vi bør strebe etter å skape et aldersinkluderende samfunn og en eldreomsorg som sier “I got you”, og som gjør de eldre trygge nok til å si “I know”.

Les mer

– En av de viktigste oppgavene hjemme­hjelperne utfører, er å ta en kopp kaffe med de eldre

Forskningsprosjektet “Aging at home” identifiserte “sosial omsorg” som manglende i norsk eldreomsorg.

Kommunene Steigen og Tana tok resultatene på alvor og gikk i gang med utviklingsprosjekter med flere forskjellige tiltak for å strukturere sosial omsorg.  

– Det handler om å se folk, lytte til dem og ha tid til dem. Dette er kroneksemplet på sosial omsorg, sier forsker Helga Eggebø.

Les mer

"Den virtuelle verden er bare interessant når den utgjør en forskjell i den fysiske," sier VR-gründer Jesper Roy fra Takeawalk. Bildet er fra en tidligere VilMer VR-aktivitetet ved Løten helsetun.

VR-leverandøren Takeawalk: “Den virtuelle verden er kun interessant, når den utgjør en forskjell i den fysiske”

Da den danske VR-leverandøren Takeawalk startet opp, arbeidet de med eiendomssektoren. Firmaet gjorde det bra, men det var noe som manglet. Gründeren Jesper Roy ønsket å gjøre en forskjell for mennesker. Det tok ikke lang tid før han skjønte at det fantes store muligheter for VR innen helse og omsorg. Nå leverer Takeawalk løsninger til blant annet sykehjem, psykiatri og utdanningsinstitusjoner.

Jesper Roy forteller også om viktigheten av å samarbeide med personalet som skal bruke løsningen.

– Du kan lage løsninger som er teknisk banebrytende og avanserte, men hvis fagfolkene ikke kan bruke de i sitt konkrete arbeid med barn, unge eller eldre, blir løsningene overflødige. Derfor jobber vi hardt for å gjøre produktene våre tilgjengelig og enkle å bruke i praksis. For den virtuelle verden er bare interessant når den utgjør en forskjell i den fysiske.

Les mer

Eldre hardest rammet – både av pandemien og tiltakene

“Utfordringer i en pandemi – hva har vi lært?” var tema under den norske geriatrikongressen tidligere denne måneden. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fortalte at vi har lært mye, men selv etter to år er det enda mye vi ikke vet.  

– Men vi ser at eldre er en av de to hovedgruppene som har vært hardest rammet. Å tro at vi kunne skjerme en populasjon av eldre mot smitte viste seg å være en illusjon. Eldre ble dermed ikke bare direkte berørt av covid-19, men også indirekte, på grunn av smitteverntiltakene. Det må vi lære noe av, sier han.  

Les mer

Nedenfor har vi samlet litt faglig påfyll vi tror du vil ha nytte av.