Møt hverdagsvennen Håkon

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Håkon og Astrid er ikke deres egentlige navn. Av hensyn til personvern er de anonymisert.

Håkon er en 23 år gammel student bosatt i Oslo. Han finner glede i å hjelpe andre i deres daglige liv, og ser på hverdagsvenn som en ideell jobb som passer perfekt i kombinasjon med studiene.

— Jeg synes det fint være hverdagsvenn fordi det passer bra som en jobb ved siden av studiene. Det å hjelpe andre i sin hverdag er også noe som gir meg stor glede, forteller Håkon.  

— Jeg opplever det å være hverdagsvenn som veldig meningsfylt.

Gode opplevelser og aktiviteter

Som hverdagsvenn er jobben til Håkon å gjøre hyggelige aktiviteter og skape gode opplevelser sammen med “Astid”. Blant annet går de turer rundt i nærområdet og spiller spill.

— Når jeg er på besøk pleier vi å blant annet spille brettspill, snakke om livserfaringer og lese i avisen. Vi går turer og mater dyrene i hagen, forteller Håkon.  

Han opplever også at Astrid setter pris på stundene.

—  Jeg merker at Astrid blir glad og i godt humør når jeg kommer på besøk, og det virker å være en positiv opplevelse for henne, forteller Håkon.

Håkon og Astrid spiller ofte spill sammen.

Gode erfaringer ved å være hverdagsvenn

Å være hverdagsvenn har gitt Håkon flere nye erfaringer. Det har blant annet gitt ham mulighet til å lære om hvordan demens kan påvirke en person.

— Det har vært en spennende rolle å være hverdagsvenn. Gjennom studier har jeg skrevet og lest mye om degenerative sykdommer, men jeg har ikke hatt muligheten til å oppleve dem i en slik grad som jeg får gjennom denne jobben. Det er en spesiell mulighet til å lære hvordan demens påvirker et menneske, forteller Håkon.  

Sammen har de mange hyggelige stunder og gode samtaler.

Oppfordrer flere til å være hverdagsvenn

Til slutt oppfordrer Håkon sterkt til å være en hverdagsvenn for andre. Han opplever at rollen som hverdagsvenn er som å få et nytt og godt vennskap.

—  Absolutt. Å være hverdagsvenn føles mer som akkurat det; å være en venn.  

Møt flere av Astrid sine hverdagsvenner

Gitte (21) er også en av hverdagsvennene til Astrid. Hun synes det er en givende jobb, og opplever at Astrid setter stor pris på besøkene. Les mer om hvorfor Gitte er hverdagsvenn her.

Hva er en hverdagsvenn?

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste som sikrer en mer aktiv og sosial hverdag for eldre som bor hjemme. En «hverdagsvenn» forplikter seg til å besøke en eldre person på faste tidspunkter én eller flere ganger hver uke. De er blant annet studenter som ønsker å gjøre noe meningsfullt og få god arbeidserfaring – eller pensjonister og andre med tid til overs, som vil glede andre og samtidig få litt igjen.

Dette er et nytt tilbud fra VilMer rettet mot eldre som bor hjemme, og det er noe annet enn dagens løsninger for frivillighet på sykehjem og dagtilbud. Hverdagsvenner skal bidra med helsefremmende og forebyggende aktivitet, både fysisk og sosialt. VilMers lange erfaring med å skape gode øyeblikk og meningsfulle aktiviteter står sentralt.  

Hverdagsvenner fungerer ofte som et supplement til hjemmetjenesten, og bidrar blant annet med:  

  • gode samtaler og hyggelig samvær.  
  • fysisk aktivitet, gåturer og lett trening.
  • følge til lokale aktivitetstilbud, café eller museum.
  • enkel hjelp med en kronglete TV, PC eller mobil.
  • følge til lege, frisør og andre ærender.  
  • å skape gode øyeblikk med hjelp av VilMers løsninger.

VilMer følger tett opp hverdagsvennene og de eldre som besøk, og samarbeider tett med hverdagsvennene om å lage aktivitetsplaner som er tilpasset unike behov og interesser. Det foretas grundige intervjuer og opplæring av de hyggelige og pålitelige Hverdagsvennene.

Ønsker du å være hverdagsvenn? Les mer om hva det innebærer og send inn søknad her.

Personene er anonymiserte, og bildene er derfor kun for illustrasjon.