Bofellesskap bringer generasjoner sammen for å bekjempe ensomhet

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Generasjonsmøter i et unikt bofellesskap

Sällbo, et borettslagsprosjekt i Helsingborg, kombinerer de svenske ordene for "selskapsliv" (sällskap) og "bo" (bo), og navnet gjenspeiler prosjektets mål: å skape en møteplass for generasjoner og kulturer. Her deler 72 beboere, halvparten under 25 år og halvparten pensjonister, både sine liv og et felles ansvar for å opprettholde fellesskapet.

Ifølge prosjektleder Dragana Curovic er målet å motvirke ensomhet, et økende problem både blant unge og eldre. Som en del av leiekontrakten forplikter beboerne seg til å bruke minst to timer i uken sammen med en nabo. Curovic påpeker til BBC at dette styrker livskvaliteten for alle:

– Når folk er lykkeligere, blir de mindre syke og bruker færre offentlige ressurser.

Les mer: Personer med demens opplever høy livskvalitet gjennom aktivitetstilbud på gård
Les også: Beboere drar på virtuell togreise rett fra sykehjemmet

Et hjem med fellesskap i fokus

Beboerne har hver sin leilighet med kjøkken og bad, men deler 580 kvadratmeter med fellesarealer som stuer, hobbyrom, treningsrom og kjøkken. Fia (20), en av de unge beboerne, forteller til BBC at fellesskapet har forandret livet hennes:

– Da jeg bodde alene, var jeg mye ensom. Nå blir jeg nesten tvunget til å møte folk, og det er så positivt.

Fia har utviklet et nært vennskap med Gunnel (86), som også har funnet glede i det nye bofellesskapet. Etter ektemannens død opplevde Gunnel stillheten som overveldende. Nå deltar hun i kortspill og fellesaktiviteter med sine yngre naboer.

De unge beboerne forplikter seg til å bruke minst to timer hver dag sammen med de eldre beboerne. FOTO: Skjermbilde fra BBC-dokumentaren.

Sosial integrasjon og helsegevinster

Prosjektet inkluderer også unge med innvandrerbakgrunn. Habibullah Ali (20), som kom til Sverige fra Afghanistan, forteller at Sällbo har hjulpet ham med å bygge relasjoner og føle seg inkludert i det svenske samfunnet.

Loneliness er ikke bare en emosjonell utfordring, men også en helseutfordring. Ifølge forskere kan ensomhet ha like alvorlige konsekvenser som å røyke 15 sigaretter om dagen. Sällbo forsøker å møte dette problemet ved å tilby en struktur som fremmer sosialt samvær.

Les mer: Demens stopper ikke Paul fra å lage musikk – ble tolket av anerkjent orkester
Les også:
Carpe Diem: Norges første demenslandsby

FOTO: Skjermbilde fra BBC.

Kan denne modellen kopieres?

Selv om Sällbo har vist lovende resultater, påpeker eksperter at modellen kanskje ikke passer alle. Professor Gunnar Andersson ved Stockholms universitet understreker at Sällbo har lykkes fordi det fokuserer på grupper som er spesielt sårbare for ensomhet: unge og eldre.

Sällbo planlegger å evaluere prosjektet videre, men interessen fra andre byer og land tyder på at modellen har bred appell. Beboerne selv håper at flere vil våge å ta steget inn i slike fellesskap.

– Det tar to minutter å sende en søknad som kan forandre livet ditt, sier Fia.

Det helt spesielle bofellesskapet har ført til et sterkt samhold mellom de eldre og yngre beboerne.