Her lever studenter og pensjonister i bofellesskap

Facebook-ikon
Del med venner og familie

72 beboere har flyttet inn i borettslagprosjektet Sällbo, i Helsingborg i Sverige. Navnet Sällbo er satt sammen av de to svenske ordene “sällskap” og “bo”. Det spesielle med dette borettslaget er at omtrent halvparten av leietakerene er mellom 18 og 25 år, mens resten er pensjonister. De aller fleste har flyttet inn alene, mens noen få har flyttet inn med partner eller kjæledyr. Prosjektets mål er å bekjempe ensomhet, som er et stadig økende problem hos både eldre og yngre mennesker. Derfor står det også i kontrakten at alle beboere må tilbringe minst 2 timer sammen med en nabo i uka.  

Møteplass rett ved

Boligblokkas leiligheter er på rundt 40 kvadrat, med blant annet eget kjøkken og bad, som i leiligheter flest. Men i tillegg til sine personlige leiligheter har beboerne tilgang til 580 kvadrat med felles stuer, kjøkken, spillerom, hobbyrom, bibliotek og treningsrom, hvor de kan møtes og sosialisere. Den månedlige leia ligger på omtrent det samme som andre leiligheter på samme størrelse, i samme område, og alle leietakerene har blitt valgt for å få en god variasjon i bakgrunn, interesser, livssyn osv. I videoen fra BBC ser vi blant annet hvordan 20 år gamle Fia opplever å bo i leilighetskomplekset, og hvordan hun opplever det nye vennskapet sitt med Gunnel på 86.  

Gode relasjoner

Det blir spennende å følge med på resultatene fra boligprosjektet. Vi tviler i alle fall ikke på at sosialisering mellom unge og eldre har noe for seg. Her har vi mye å lære begge veier, og det er moro å se alle relasjonene som oppstår mellom unge og eldre også gjennom plattformen vår.  

Les mer i saken fra BBC, eller les mer "Sällbo - ett nytt sätt att bo" her.

Det helt spesielle bofellesskapet har ført til et sterkt samhold mellom de eldre og yngre beboerne.