Minnesvärt: Pårørende kan nå få tilgang til livshistorien digitalt

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Sammen med Pia Lindell er Jane direktør og eier av demenshjemmet Hattstugan. Dette er den første omsorgsinstitusjonen i Sverige som bruker MinMemoria, tjenesten som digitaliserer hvordan vi bruker livshistorien.

I Alzheimer Sverige sitt fagblad Minnesvärt forteller Jane at de ønsker å hjelpe personer med kognitive forstyrrelser til å føle seg fornøyde med livet.  

— Flere som bor her har et bredt kontaktnettverk etter å ha levd et langt liv. Det må vi ta vare på, så de kan fortsette å leve livet sitt!

Eldre ektepar sitter i en sofa. Damen smiler til kamera og mannen finner fram noe på telefoen sin
Ekteparet Mari Ann Olovsson og Kjell Olovsson er svært fornøyde med at Hattstugan har begynt å ta i bruk MinMemoria.

Nøkkelen til god omsorg

En persons livshistorie er nøkkelen helsepersonalet trenger for å forstå hvem den enkelte beboeren er. Jane forteller at den tilfører grunnleggende informasjon som er viktig for å kunne gi en verdig behandling og et aktivitetstilbud basert på beboerens unike interesser og behov.  

Hun mener MinMemoria også hjelper dem med å holde kontakten med pårørende.

— Nå kan vi koble på slektninger i hverdagen og sende meldinger og bilder til pårørende så de bli mer involvert, sier hun.

Dette mener de er spesielt nyttig for pårørende som ikke bor i nærheten. Så funksjonen for å sende hilsener til “nær og kjær”, er mye brukt på Hattstugan.

eldre mann koser nese med en robothund
Robothunden Balto kan være en samtale- og minnevekkende kilde, i tillegg til å ha en beroligende og underholdende effekt.

Mye glede med robotdyr

Artikkelen omhandler også hvordan robotdyr kan skape trygghet og økt trivsel på sykehjem. Dyr sprer trygghet og glede for mange, men når man ikke lenger har evne og mulighet til å ta vare på dyr, kan terapeutiske robotdyr være et godt alternativ.  

— Da jeg jobbet i eldreomsorgen på Gotland, sørget vi for at alle avdelingene fikk en robothund og en robotkatt. Dette ble satt stor pris på, og mange ble overrasket over hvor nyttige de er. De er enkle å bruke, og de sprer glede blant både beboerne og personalet, forteller Fredrik Westergaard, VilMer sin samarbeidspartner i Sverige.

portrett smilende mann
Fredrik Westergaard, VilMer sin samarbeidspartner i Sverige.
Jane Lindell Ljunggren ønsker å hjelpe personer med kognitive forstyrrelser til å føle seg fornøyde med livet.