Nytt i MinMemoria: Musikksmak og personlig ro

Facebook-ikon
Del med venner og familie

I MinMemoria skal det være raskt og enkelt å finne informasjon som bidrar til å skape en bedre hverdag for de som har en profil i løsningen. Nå har vi lagt til to nye felter på profilen hvor man kan legge inn musikksmak og hvordan personen finner ro. To ganske enkle felter som kan gjøre enorm forskjell.  

bilde av to mobiler som viser informasjon i appen MinMemoria
Nå kan man fylle inn musikksmak og hvordan en person finner roen, i MinMemoria.

Musikksmak

Tilgang til å høre på musikk bør være en rettighet for alle. For hva skjer når du hører på en skikkelig god låt?  

Du kjenner på gode følelser, musikken flyter gjennom kroppen og du får lyst til å bevege deg i takt med den. Det kan til og med være vanskelig å ikke rope ut sangteksten du har memorert også.  

For personer med demens er sang og musikk noe av det som sitter lengst i minnet. Selv for de som har mistet språk og tale kan sangtekster komme på løpende bånd når kjente sanger blir spilt av. Dette kan skape en følelse av glede og mestring, og vekker gylne øyeblikk.

Musikksmak er veldig individuelt. Noen har et sterkt forhold til salmer og visesang, mens andre liker rock- eller popmusikk. Å høre musikk man ikke liker kan være ubehagelig, og man faktisk også bli litt irritert. Å vite hvilken musikk som passer hvem, og hva man skal unngå, kan dermed ha mye å si for stemningen på avdelingen.

For å gjøre det enkelt å sikre gode musikkopplevelser og sangstunder lanserer vi nå kartlegging av musikksmak i MinMemoria.  

Så hvordan gjør du dette?

 1. Logg inn i MinMemoria i nettleseren og gå inn på en profil
 1. Trykk “rediger” på førstesiden
 1. Finn feltet “musikksmak”
 1. Skriv inn “sjanger, artist og sanger personen liker”. Eventuelt hva de vil unngå.
eldre dame i rullestol sitter ute ved en eng i solnedgang og klapper en hund
Det er individuelt hva som får folk til å føle ro. For noen kan en tur ut i frisk luft eller å klappe en hund være medisin.

Forhindre uro uten medisiner  

Personer som bor på sykehjem, kan oppleve høy forekomst av uro. Årsaken til uro kan være fysiske plager som smerter eller sult, men kan også som skyldes kjedsomhet, rastløshet eller manglende forståelse for egen situasjon. Indre uro og ubehag kan ofte uttrykkes gjennom sinne, frustrasjon, forvirring eller nedstemthet.

Ofte handler avverging av indre uro om å hjelpe personen med å flytte fokus fra det som gir ubehag.

Eksempler på hva som kan gi ro:

 1. Se på interessante TV-program, eller høre på radioprogram
 1. Høre på avslappende musikk
 1. Se på bilder fra oppvekst og familie
 1. Gå en tur, enten inne eller ute
 1. Fysisk kontakt (eksempel på dette kan være: møte med dyr, håndmassasje eller en klem)  

Nå har vi lansert et eget felt hvor du kan kartlegge og dele informasjon om hva som gir personen ro. Registrer og noter det som du opplever fungerer godt, slik at hele personalgruppen får kjennskap til tiltakene.

Så hvordan gjør du dette?

 1. Logg inn i MinMemoria i nettleseren og gå inn på en profil
 1. Trykk “rediger” på førstesiden
 1. Finn feltet “Slik finner jeg roen”
 1. Skriv inn “Dette hjelper personen til å finne roen”
For personer med demens er sang og musikk noe av det som sitter lengst i minnet. Dette kan skape en følelse av glede og mestring, og vekker gylne øyeblikk.