Møt hverdagsvennen Lena

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Lena (20) er ei positiv og blid ung dame fra Oslo. To ganger i uken besøker hun «Eva», og sammen går de turer, spiller spill, og prater og mimrer om Evas liv - som er fullt av gode minner.  

– Jeg ønsker å gjøre hverdagen til de eldre hyggeligere, og gjøre noe nyttig og positivt med tiden min. Jeg vil også lære mer og forstå de eldre sitt perspektiv og hva de gjør i hverdagen.

Persontilpassede aktiviteter

“Eva” har en demensdiagnose og behøver noen å være med i hverdagen. Som hverdagsvenn er Lena med på å sørge for at “Eva” får en hverdag hvor det skjer mer. Hun kommer seg ut oftere og har noen hun kan oppleve og ha gode, minnevekkende samtaler med. Fra starten av ble “Eva” sine interesser og ønsker kartlagt med livshistoriekartleggingsverktøyet MinMemoria, slik at Lena på best mulig måte kan sørge for at hennes besøk oppleves som meningsfylte og hyggelige for “Eva”.  

– Når jeg kommer på besøk, pleier vi å gå en tur i nabolaget, spille brettspill eller drikke en kopp kaffe og prate sammen om temaer som interesserer “Eva”, og som kan vekke minner fra hennes barndom. Det synes jeg er veldig hyggelig, forteller Lena.

Som hverdagsvenn opplever Lena at hun betyr veldig mye for andre.

Opplever den gode effekten som hverdagsvenn

Som hverdagsvenn får man et innsyn i hvordan eldre personer lever, der noen av dem også har en demenssykdom. Lena har erfart at rollen som Hverdagsvenn er viktig for de som virkelig behøver det og hvordan hun som hverdagsvenn kan skape glede og gode øyeblikk for dem.

– Jeg har forstått at det kan være slitsomt og tøft å bli gammel, og noen har det mer utfordrende med demens. Som hverdagsvenn har jeg sett hvor mye det betyr for henne og hvor mye hun hygger seg når vi er sammen.  

Føler seg godt ivaretatt

– Som hverdagsvenn er det kanskje første gang man møter en person med demens. Da er det viktig å bli godt ivaretatt av både pårørende og VilMer - det skapte en trygghet for meg. Og det motiverer meg at jeg føler at “Eva” blir godt ivaretatt av meg.  

Anbefaler alle å melde seg som hverdagsvenn

Lena synes at alle som ønsker å gjøre noe meningsfylt i hverdagen, bør melde seg som hverdagsvenn.  

– Jeg anbefaler alle som ønsker å gjøre noe verdifullt i hverdagen å bli hverdagsvenn. Det betyr veldig mye for de som ønsker denne aktivitetstjenesten at vi besøker dem. Andelen av eldre mennesker vokser, og ikke alle blir like godt tatt vare på slik som de fortjener. Derfor er VilMer Hverdagsvenn viktig, avslutter Lena.

Lena anbefaler alle å melde seg som hverdagsvenn.

Hva er en hverdagsvenn?

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste som sikrer en mer aktiv og sosial hverdag for eldre som bor hjemme. En «hverdagsvenn» forplikter seg til å besøke en eldre person på faste tidspunkter én eller flere ganger hver uke. De er studenter som ønsker å gjøre noe meningsfullt og få god arbeidserfaring – eller pensjonister som vil glede andre og samtidig få litt igjen.  

Dette er et nytt tilbud fra VilMer rettet mot hjemmeboende eldre, og det er noe annet enn dagens løsninger for frivillighet på sykehjem og dagtilbud. Hverdagsvenner skal bidra med helsefremmende og forebyggende aktivitet, både fysisk og sosialt. VilMers lange erfaring med å skape gode øyeblikk og meningsfulle aktiviteter står sentralt.  

Hverdagsvenner fungerer ofte som et supplement til hjemmetjenesten, og bidrar med blant annet med:  

  • gode samtaler og hyggelig samvær.  
  • fysisk aktivitet, gåturer og lett trening.
  • følge til lokale aktivitetstilbud, café eller museum.
  • enkel hjelp med en kronglete TV, PC eller mobil.
  • følge til lege, frisør og andre ærender.  
  • å skape gode øyeblikk med hjelp av VilMers løsninger.

En fra VilMer deltar alltid på første besøk, og samarbeider tett med hverdagsvennene om å lage aktivitetsplaner som er tilpasset unike behov og interesser. Det foretas grundige intervjuer, bakgrunnssjekk og opplæring av de hyggelige og pålitelige hverdagsvennene.

Ønsker du å være hverdagsvenn? Les mer om hva det innebærer og kontakt oss her.