Møt hverdagsvennen Hege Husmo

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Signe er ikke personens egentlige navn. Av hensyn til personvern er personen anonymisert.

Hege er ei positiv og glad dame som bor i Drammen. Ukentlig besøker hun Signe som har et stort behov for sosialt samvær og praktisk hjelp. Motivasjonen for å bli hverdagsvenn var akkurat dette – å bidra til en bedre hverdag for andre.

– Jeg ble hverdagsvenn fordi jeg ønsker å bidra til at mennesker som trenger det, får en litt bedre hverdag. Jeg er glad i å gi omsorg og føler det som meningsfylt både for brukerne og meg selv, forteller Hege.  

Stor gjensynsglede

Som hverdagsvenn har man faste dager og tidspunkter for når man kommer på besøk. Hege opplever at Signe setter stor pris på besøkene.

– Gjensynsglede er alltid like stor når jeg kommer. Det er dagsformen til den jeg besøker som er utgangspunktet for hva vi gjør. Noen ganger er det kaffe med god prat i stuen, andre ganger går vi tur, og noen ganger begge deler, forteller Hege.  

– Hun gir også uttrykk for stor glede og takknemlighet hver gang vi møtes, gjennom både klemmer og ord.  

Sammen har de hyggelige stunder med kaffe og skravling.

Gir mye tilbake

Rollen som hverdagsvenn har hatt en dyp innvirkning på Hege. Hun har funnet glede i å gi omsorg, og lært verdifulle livsleksjoner i prosessen.

– Det er en god følelse å gjøre en forskjell! Jeg opplever mestring og læring under hvert besøk, forteller Hege. Hun fortsetter med å legge til:  

– Det kan absolutt anbefales å bli hverdagsvenn. Det er meningsfylt og lærerikt for begge parter, avslutter Hege.

Kommunikasjon med pårørende i MinMemoria

Etter hvert besøk hos Signe forteller Hege om den fine stunden på VilMers plattform. Det er VilMers digitale løsning for å kartlegge livshistorien og for å holde kontakt med pårørende. Denne løsningen er kun åpen for hverdagsvennen, pårørende og den eldre selv slik at personvernet er ivaretatt. Hege skriver litt om dagen de har hatt sammen, og legger ofte ved et bilde som forteller hva de har gjort. Slik kan pårørende følge med og føle seg trygge på at Signe får det hun har behov for med sin hverdagsvenn.

Hverdagsvenn gir selvstendighet til 98-åring og bedre samvittighet til sønn

Øystein er sønnen til Signe som i vår fikk en hverdagsvenn. Han forteller om at hverdagsvennen har gjort hverdagen hennes både mer sosial og fysisk aktiv.

– Jeg har kjent på en utilstrekkelighet i forbindelse med min mors behov, spesielt med tanke på selskap. Jeg kommer på besøk til henne én dag i uka, og hjelper henne med kontakt med tannlege, hjemmesykepleie og så videre. Selv om hun har mange folk rundt seg, så opplever hun at det blir veldig tomt og ensomt så fort hun sitter igjen alene. Jeg ble svært glad da jeg så dette tilbudet, forteller Øystein.

Les mer om Signe og Øystein sin historie her.

Hva er en hverdagsvenn?

Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste som sikrer en mer aktiv og sosial hverdag for eldre som bor hjemme. En «hverdagsvenn» forplikter seg til å besøke en eldre person på faste tidspunkter én eller flere ganger hver uke. De er blant annet studenter som ønsker å gjøre noe meningsfullt og få god arbeidserfaring – eller pensjonister og andre med tid til overs, som vil glede andre og samtidig få litt igjen.

Dette er et nytt tilbud fra VilMer rettet mot eldre som bor hjemme, og det er noe annet enn dagens løsninger for frivillighet på sykehjem og dagtilbud. Hverdagsvenner skal bidra med helsefremmende og forebyggende aktivitet, både fysisk og sosialt. VilMers lange erfaring med å skape gode øyeblikk og meningsfulle aktiviteter står sentralt.  

Hverdagsvenner fungerer ofte som et supplement til hjemmetjenesten, og bidrar blant annet med:  

  • gode samtaler og hyggelig samvær.  
  • fysisk aktivitet, gåturer og lett trening.
  • følge til lokale aktivitetstilbud, café eller museum.
  • enkel hjelp med en kronglete TV, PC eller mobil.
  • følge til lege, frisør og andre ærender.  
  • å skape gode øyeblikk med hjelp av VilMers løsninger.

VilMer følger tett opp hverdagsvennene og de eldre som besøk, og samarbeider tett med hverdagsvennene om å lage aktivitetsplaner som er tilpasset unike behov og interesser. Det foretas grundige intervjuer og opplæring av de hyggelige og pålitelige hverdagsvennene.

Ønsker du å være hverdagsvenn? Les mer om hva det innebærer og send inn søknad her.

Hege synes det er givende å være Hverdagsvenn.