Pensjonistforbundet og VilMer med storsatsning på Virtual Reality: Skal gi tusenvis av eldre gode VR-opplevelser

Facebook-ikon
Del med venner og familie

I første omgang blir 130 teknologiambassadører utstyrt med VR-briller som gir tilgang til VilMers store bibliotek av VR-opplevelser tilpasset eldre. Dette er en del av Pensjonistforbundets oppfølging av kommunenes satsing på velferdsteknologi, og fremtidens helse- og omsorgstjenester. I løpet av våren 2022 har Pensjonistforbundet som mål å utdanne opp til 400 teknologiambassadører. Disse blir viktige brukerrepresentanter for de eldre i alle landets kommuner.  

Opplev verden gjennom VR-brillene

Det er sjelden en kan svømme med delfiner, reise til Thailand, se Times Square og gå blant pingviner på én og samme dag. Virtuell virkelighet gir brukeren en opplevelse av å befinne seg på et annet sted, forklarer salgsansvarlig i VilMer, Marthe Dyrud

For flere er det vanskelig eller umulig å reise fysisk, men nå kan de fortsette å oppleve nye land, dyr og aktiviteter gjennom VR-brillene. Hun fremhever at mange setter spesielt pris på muligheten til å gjenoppleve kjente og kjære steder i lokalmiljøet.  

Pensjonistforbundet bidrar til økt teknologiglede i hverdagen

Å være i front når det gjelder teknologi og digitale flater har gjennom Covid-19-situasjonen vist seg å være avgjørende, sier Unni Olimb Norman fra Pensjonistforbundet.

Hun er prosjektleder for teknologiambassadørprogrammet. Unni fremhever at mange innbyggere har vært særdeles flinke til å ta i bruk både nettbrett og annet for å ta del i kommunikasjonen som myndighetene har lagt opp til.

Dette er flott, sier hun ivrig, men hun legger til at veien fortsatt er lang for at alle skal føle en trygghet i hverdagen ved hjelp av digitale løsninger.

Hun forteller at Pensjonistforbundet ønsker å være i front, og at de i mange år har jobbet hardt for å få frem brukerperspektivet i alt som dreier seg om e-helse, velferdsteknologi og digital kommunikasjon.

VR-brillene gir tilgang til et stort mangfold av VR-opplevelser tilpasset eldre

VR-løsningen er utviklet spesielt for eldre brukergrupper og personer med diagnoser som demens og andre former for kognitiv svikt. Dyrud forteller at VR-brillene gir tilgang til VilMers bibliotek med hundrevis av gode VR-opplevelser.  

VR-filmene er ikke bare underholdende og interessante, men de kan også virke beroligende og trigge nysgjerrighet og eventyrlyst, sier hun.

Unni Olimb Norman legger til at mange av filmene gir grobunn for gode samtaler og at de bidrar til å dempe stress og angst for flere brukergrupper.  

VR gjør at brukeren kan fortsette å oppleve, selv om man ikke kan reise.

Fakta om VR-løsningen fra VilMer

  • VR-brillene gir tilgang til flere hundre unike VR-opplevelser
  • VR-brillene styres fra en app
  • Grensesnitt for å følge med på hva brukerne ser i VR-brillene
  • Visning av samme VR-opplevelse i flere briller samtidig
  • Avspilling av personlige VR-opplevelser ut fra interesser
  • Grensesnitt i appen for å fremheve objekter i VR-opplevelsen slik at brukeren får hjelp med å observere utvalgte elementer
  • VR-brillene er av merket PICO. De kan enkelt justeres og tilpasses brukerne. De er også enkle å rengjøre og desinfisere. Krever ikke Facebook-innlogging

Pensjonistforbundet skal utdanne 400 teknologiambassadører

Pensjonistforbundet etablerer denne høsten et nytt program der de har som mål å rekruttere minimum en teknologiambassadør pr kommune i Norge. Disse brenner for velferdsteknologi og digitale løsninger for eldre. En teknologiambassadør kjennetegnes ved at han/hun er lett å engasjere, liker å lære nye ting og ser verdien av gode brukeropplevelser for eldre. Det er ingen spesielle krav til teknisk kompetanse.

— Dette er virkelig fremtidsrettet frivillig arbeid, sier Olimb Norman engasjert.

— Målet er å ha minst en ambassadør i hver kommune. Gjennom skolering, idémyldring, praktisk arbeid opp mot kommunene og ikke minst samtaler med brukere, skal teknologiambassadørene trygge hverdagen til den enkelte, forteller hun.

VilMers digitale plattform brukes av nær 50 kommuner til å skape gode øyeblikk for eldre

VilMer har siden 2017 bidratt til å skape mange gode øyeblikk for beboere på sykehjem og institusjoner. Det startet med den digitale plattformen som kobler behov og ressurser - VilMer Opplevelser. I dag tilbyr VilMer en rekke løsninger for personsentrert omsorg.

Vi ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for kommuner å jobbe med personsentrert omsorg. Det er behov for en samlende plattform der flere løsninger spiller sammen – med beboeren i sentrum. VilMer tilbyr nettopp dette, understreker Øystein Landgraff, gründer og daglig leder i VilMer.

VilMer begynner opplæringen av VR-ambassadører. (Bilde fra tidligere aktivitet)