Televindu blir plattformen for digitale opplevelser

Facebook-ikon
Del med venner og familie

I tett samarbeid med kommuner og fagpersoner har VilMer videreutviklet Televindu til å bli et helhetlig verktøy for digitale opplevelser. Allerede i fjor høst ble det lansert nye funksjoner. Vårt fagteam har laget en oversikt over hvordan verktøyene kan brukes. Disse er publisert på nettsiden og appen til Digitale opplevelser. På bakgrunn av dette har det også blitt satt sammen spillelister for ulike formål. Vi har delt filmene inn i filmer som vil berolige, vekke minner eller motivere for trim.

Samtidig har mer enn 40 nye filmer blitt publisert siden forrige sommer.  

I løpet av året vil det gradvis innføres flere digitale aktiviteter og bruksområder til Digitale opplevelser. Målet er å gjøre det så enkelt som mulig å skape flere gode øyeblikk med verktøyet.  

to mobiler forfra og bakfra, den ene viser Digitale opplevelser på skjermen
Televindu har nå endret navn til Digitale opplevelser, og inneholder en rekke flere aktiviteter utover film.

Vegar Samestad Hansen er en av grunnleggerne bak Televindu. Han gleder seg over at funksjoner som lenge har stått på ønskelisten nå endelig er på plass. Ikke minst er han spent på å se reaksjonene fra de som skal benytte seg av den oppgraderte løsningen.  

portrettbilde av smilende, ung mann
Vegar Samestad Hansen, produktsjef i VilMer.

— Jeg har hele tiden hatt en lidenskap for digitale medier og historiefortelling. Den nye løsningen vil gjøre det enklere å skape flere gode øyeblikk i eldreomsorgen. Det synes jeg er stas å tenke på. De nye funksjonene som kommer i lanseringen, er noe vi har hatt ambisjoner om å utvikle helt siden starten. Jeg gleder meg stort til å se hvordan VilMer Digitale opplevelser vil bli tatt i bruk, forteller han engasjert.  

Dette er nytt i Digitale opplevelser

Samtaleleker

Samtaleleker inviterer alle med på en fin stund sammen. En samtalelek kan for eksempel være en runde med spørsmål om livet ditt og interesser du har hatt.  

 

Quiz:

De som har levd lengst vet best!  

Nå kan dere utfordre hverandre i quizer som "er du smartere enn en 80-åring?", "Kan du fullføre ordtaket?" og andre morsomme spørsmålsrunder som oppfordrer til generasjonsmøter.  

laptop som viser quiz i Digitale opplevelser
Blant de nye aktivitetene på Digitale opplevelser finner vi blant annet quiz.

Bildefortellinger og historier:

Bildefortellinger lar deg se på bilder i ditt eget tempo. Bildefortellingene vil inneholde forklarende tekster som gjør det lettere å snakke om det man ser og dermed gi rom for mange spennende samtaler.

Dedikert lokalside til din kommune:

Alle kommuner som benytter Digitale opplevelser, vil få sin egen dedikerte lokalside. Her vil dere enkelt få tilgang til innhold som står lokalsamfunnet deres nært. Dere kan også selv laste opp filmer.

 

Inspirasjon til andre aktiviteter:

Televindu er et verktøy for å vekke samtaler og gode øyeblikk. Vi vil gjøre det enklere å bli inspirert til å skape enda mer aktivitet i omsorgsinstitusjonene.

sykehjemsbeboer og aktivitør ser på storskjerm sammen
Digitale opplevelser kan kobles opp på storskjerm eller TV, for å skape engasjerende gruppeaktiviteter.

En engasjerende plattform

Brukere av nye VilMer Digitale opplevelser kommer til å oppleve en mye mer helhetlig, variert og engasjerende plattform.  

Som et eksempel vil samtaleleker gjøre Digitale opplevelser til en mer samlende aktivitet som engasjerer til flere sosiale stunder.  

— Og ved hjelp av nye kategorier og faglige råd vil løsningen bli mer inspirerende å bruke, sier Samestad Hansen.

Han forklarer at den oppdaterte løsningen vil oppleves enklere og raskere for helsepersonell å ta i bruk.  

— Man trenger ikke å bruke så mye tid på å sette seg inn i hvordan man skal benytte innholdet på en god måte. Med den nye oppdateringen vil løsningen hele tiden veilede personalet til å velge "riktig" innhold til et hvert formål. Innholdsutvalget vil også være vesentlig mer mangfoldig. Dette gjør at Digitale opplevelser skaper en verdi inn mot en større brukergruppe enn tidligere, utdyper han.  

I tillegg vil det bli mer tydelig hvem de ulike Digitale opplevelsene passer for. Blant annet vil det komme en dedikert kategori for personer med langtkommen demens.

øvre halvdel av en mobilskjerm som viser tips og råd på Digitale opplevelser
I appen og på nettsiden finner du tips og råd til hvordan du bruker Digitale opplevelser best mulig.

Dedikert fagteam står bak utviklingen

VilMer har hele tiden fokusert på å utvikle digitale opplevelser og løsninger som skaper en reell verdi i hverdagen ved omsorgstjenester. Faglighet og brukervennlighet er et av de viktigste fokusområdene for å få til dette.

— Vi har derfor hatt et dedikert fagteam som har brukt mye tid på å observere hvordan hverdagen til en pleier ser ut i praksis. Dette har vært avgjørende for å kunne utvikle en løsning som skaper stor verdi i eldreomsorgen, forteller Samestad Hansen.

Observasjonene har gjort det mulig for VilMer å:

  • innføre nye bruksområder  
  • gjøre det enklere å bruke løsningen på en faglig måte  
  • gjøre det enklere å bruke løsningen personsentrert
  • gjøre løsningen mer inspirerende i bruk  

Gjør hverdagen lettere for helsepersonell

Beboere som bruker Digitale opplevelser blir i bedre humør, prater mer og mimrer mer sammen, forteller sykepleier Ann Therese Bratgjerd ved Moen sykehjem.

— Jeg synes det er spennende å prøve noe nytt og se at det virker. Spesielt å kunne bruke noe som ikke er et medikament, men et miljøtiltak. Dette er et verktøy som kan gjøre hverdagen lettere både for beboerne og oss, forteller hun.

 

Avdelingsleder ved Jotunhaugen, Laila Næsseth, har også flere gode erfaringer med tilbudet.

— Her om dagen samlet vi oss sammen foran en TV. Det var tre-fire pasienter, og vi så på en video om kalving. Da begynte praten å gå om gamledager, og om at kua var ei veldig god mor. Det så de da, sier hun.  

De ansatte har sett at flere pasienter kvikner til når Digitale opplevelser brukes. Spesielt etter snutten om kalving var det flere som engasjerte seg.  

— Det satte i gang en prosess hvor vi satt og prata lenge etterpå. De som vanligvis ikke prater så mye, mimret og snakket om så mye fint fra gamledager. Det syntes vi var moro å høre på. Vi ser gleden i ansiktet deres, forteller Næsseth entusiastisk.  

portrettbilde av kvinne
Avdelingsleder ved Jotunhaugen sykehjem, Laila Næsseth.

Du kan lese om flere erfaringer og nyheter om Digitale opplevelser under Aktuelt på vilmer.no.

Televindu blir plattformen for digitale opplevelser
Televindu blir plattformen for digitale opplevelser
Televindu blir plattformen for digitale opplevelser
Televindu blir plattformen for digitale opplevelser
Televindu blir plattformen for digitale opplevelser
Televindu blir plattformen for digitale opplevelser
Det digitale biblioteket omfatter blant annet filmer, samtaleleker, quiz og bildefortellinger. Det er aktiviteter alle kan delta i, uavhengig av fysisk helse og kognitivt nivå.​
Det digitale biblioteket omfatter blant annet filmer, samtaleleker, quiz og bildefortellinger. Det er aktiviteter alle kan delta i, uavhengig av fysisk helse og kognitivt nivå.​