Sykepleiere opplever at Digitale Opplevelser skaper samhold mellom beboerne

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Oppdatert: Televindu har nå endret navn til Digitale Opplevelser.

På Moen sykehjem har de brukt VilMer Opplevelser siden 2019, og i vinter begynte de også å ta i bruk videoplattformen for eldre, Digitale opplevelser. Sykepleier Jennifer Espanola ba selv om å få opplæring da hun hørte om verktøyet, og har brukt det flittig siden.  

— Det har gått greit å lære seg verktøyet. Det er viktig at den ansatte kjenner beboeren, og vet hvilke interesser han eller hun har og hvem som har behov for noe å se på, forklarer hun.

— Det blir et ledd i personsentrert omsorg dette, legger kollegaen Ann Therese Bratgjerd til.  

— Man bruker det basert på beboernes interesser. Enten til å roe ned, eller for eksempel til å skape samhold mellom beboerne, forklarer hun.

Individuell tilpasning  

— Verktøyet er godt egnet til individuell tilpasning. Når vi viser Digitale opplevelser på nettbrett, er det enkelt å ta med seg brettet og bytte på hvilke beboere som bruker Digitale opplevelser, og hva som blir vist, forklarer Jennifer.  

På kvelden står det ofte musikk på TVen i stua. Det blir et samlingspunkt for de som er glad i å trampe takten eller la det surre og gå i bakgrunnen.

— Men det er ikke alle som er interessert i TV-programmene. Så da finner vi fram Digitale opplevelser til de, forteller Jennifer.  

— Ved større gruppeaktiviteter treffer du ikke alle like godt. Så det er fint å kunne finne fram innhold basert på interesser, forklarer hun.  

Dessuten foretrekker flere beboere å sitte på rommet sitt.

— Da kommer vi og tilbyr dem Digitale opplevelser. Det er ikke alltid så lett å dra i gang samtaler, men med Digitale opplevelser er det enklere å få praten i gang ved å snakke om det som skjer i filmen, sier Jennifer.

Samtalevekker

Beboerne bruker Digitale opplevelser enten alene eller i små grupper.

De to sykepleierne forteller at de opplever at filmene er med på å skape gode samtaler blant beboerne.

— Det er for eksempel to damer her som satt og så på en film med kuer, forteller Ann Therese.

—  En av dem har vært lærer, og da hun så kua sa hun at “dette kan vi vise i klasserommet,” og var tilbake i rollen sin, gliser Ann Therese.  

Den andre damen var enig:
—  "Det er vel mange som ikke har sett ei ku en gang”.  

Jennifer forteller at det er tydelig at Digitale opplevelser-filmene vekker minner av opplevelser mange beboere har hatt før i livet. På Moen har de sett mest på videoer med dyr, så langt. Da kan beboerne begynne å fortelle om hunder de har hatt, og opplevelser de har hatt med dyr tidligere i livet.  

— Det gir dem gode følelser i øyeblikket, legger Ann Therese til.

Jennifer nikker engasjert.

— Ja, det er akkurat det. Glede. Du ser gleden i dem.  

Åpner seg opp

For mange blir minnene veldig klare når de ser på filmene, og gylne øyeblikk oppstår.  

— Jeg opplever ofte at de som vanligvis ikke prater så mye plutselig blir pratsomme når de ser på filmene. Og det de snakker om stemmer overens med informasjonen pårørende har skrevet ned om livshistorien deres. Når de ser filmer med det de interesserer seg for, forteller de plutselig masse om det, sier Jennifer.  

to sykepleiere
Sykepleierne Ann Therese Bratgjerd og Jennifer Espanola.

Enkelt å bruke spontant

På Moen bruker de Digitale opplevelser mye, selv om de ikke har laget faste rutiner for bruk. Jennifer og Ann Therese finner ofte fram nettbrettet spontant.

— Det er veldig lettvint å manøvrere, finne fram og bruke der og da, sier Ann Therese, mens Jennifer nikker enig.  

De har to nettbrett på avdelingen som alltid ligger i nærheten. Dermed blir det enkelt å bruke Digitale opplevelser “innimellom”, og ikke minst huske å bruke det i hverdagen.  

Kan bidra til å redusere medisinbruk

Ann Therese beskriver Digitale opplevelser som et godt hjelpemiddel når noen beboere er urolige eller har det litt vanskelig.  

— Da kan dette være et verktøy som gjør hverdagen lettere både for beboeren og oss, sier hun.

— Jeg synes det er spennende å prøve noe nytt og se at det virker. Spesielt å kunne bruke noe som ikke er et medikament, men heller et miljøtiltak, forklarer hun.

Jennifer legger til at medisiner ikke alltid fungerer.  

— Hvis en beboer er urolig, sitter vi gjerne sammen med vedkommende på tomannshånd. Vi opplever da at Digitale opplevelser ofte stimulerer til samtaler som bidrar til å roe ned situasjonen, sier hun.

Skal fortsette med å utforske Digitale opplevelser-biblioteket

Sykepleierne er tydelig fornøyde med hvordan Digitale opplevelser påvirker hverdagen til både dem selv og beboerne, og de ser fram til å bruke det videre.  

— Det er veldig mange filmer tilgjengelig i Digitale opplevelser, så det er nok mange filmer vi ikke har oppdaget enda. Kanskje vi lærer noe nytt om beboerne våre også, sier Ann Therese.  

VilMer kommenterer at ansatte på Moen har fått mye erfaring med Digitale opplevelser på kort tid.

— Det er fordi det er veldig artig da, smiler Jennifer.  

Digitale opplevelser vekker gode minner.