VilMer har inngått et innovativt og spennende samarbeid med Ottar «Big Hand» Johansen

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Oppdatert: Televindu har nå endret navn til Digitale Opplevelser.

Ottar «Big Hand» Johansen tok kontakt med VilMer vinteren 2022. Sammen med flere artistvenner hadde han spilt inn og produsert fire unike konserter som han ønsket å vise frem til eldre på sykehjem og omsorgsinstitusjoner. I VilMer var vi imponert over både initiativet og kvaliteten på konsertene. Vi vet av erfaring at dette er populært innhold på Televindu, vår videoplattform for eldre og personer med kognitiv svikt. Det var også inspirerende å oppleve Ottars store engasjement for å bidra med gode øyeblikk for eldre. Denne gløden har ført til samarbeid mellom «Big Hand» og VilMer på flere spennende områder. De første aktivitetene har vært svært vellykket. Så vi gleder oss til fortsettelsen.  

Ottar «Big Hand» Johansen og flere av hans musikkvenner er kjente og kjære artistnavn for mange av dagens beboere på sykehjem og omsorgsinstitusjoner

Ottar «Big Hand» Johansen

Ottar Johansen, kjent som Ottar «Big Hand» Johansen, er en norsk country-artist (vokalist og gitar) og komponist. Han fikk sitt gjennombrudd med bandet Country Snakes på begynnelsen av 70-tallet. Han har vunnet flere Spellemannspriser, og utover Askeland og Ingebrigtsen har han samarbeidet med navn som Claudia Scott, Casino Steel, Tore Andersen, Steinar Albrigtsen, Stephen Ackles og Hilde Heltberg [Kilde: Wikipedia].

Lillian Askeland

Lillian Askeland er en norsk countryvokalist. Hun fikk sitt gjennombrudd i 1968 med singelen: Jeg er langt fra deg der hjemme / En plass i solen. På midten av 70-tallet var hun en av artistene i Vidar Lønn-Arnesens Vill vest-stall i NRK, hvor hun gikk under dekknavnet Lilly The Kid. TV-programmet resulterte i en plate med samme navn, og ble videreført i serien Landhandler’n, som igjen førte til plateserien Countryfest. [Kilde: Wikipedia].

Stein Ingebrigtsen

Stein Ingebrigtsen er en norsk vokalist, gitarist og låtskriver. Han slo gjennom i 1968 og singeldebuterte med «Langt hår». Stein Ingebrigtsen har hatt suksess på seks språk: norsk, svensk, tysk, engelsk, italiensk og spansk. Han var nominert til Spellemannprisen tre år på rad i 1973–1975. [Kilde: Wikipedia].

— Vi er veldig godt fornøyde med samarbeidet vi har inngått med Ottar og noen av hans musikkvenner, sier daglig leder i VilMer, Øystein Landgraff. VilMer har fått mye erfaring med hva slags innhold og aktiviteter som fungerer best for brukergruppen.

— Derfor ble vi mer og mer begeistret jo mer vi snakket med Ottar. Vi forsto at vi sammen kan tilby innhold og opplevelser som passer godt for store grupper av eldre, forteller Landgraff.

Lillian Askeland og Ottar "Big Hand" Johansen i studio.

4 unike konserter med blant annet «Big Hand» er publisert på Televindu. Mange beboere gleder seg over gjensyn med musikalske perler fra flere av deres 70- og 80-tallsfavoritter

Ottar Johansen har produsert 4 unike «TV-konserter» med kjente og kjære gjesteartister som blant annet Lillian Askeland, Stein Ingebrigtsen, Jan Borseth og Stephen Ackles.

— Min motivasjon var drevet av å gjøre noe positivt for eldre på hjem og institusjoner som ikke fikk motta besøk av familie og venner under pandemien. Og så kunne vi heller ikke bidra med levende underholdning i denne perioden, sier Ottar «Big Hand» Johansen. Konsertene er i TV kvalitet, med HD-bilde og -lyd. Artister og sanger er nøye utvalgt for å treffe den eldre garde som kjenner til disse sangene fra de gode, gamle dager.

mann i lydstudio klikker på knapper
Fra studio under VR-innspillingen.

Konsert 1

Konserten er tatt opp i KulØren Kulturhus i Kyrksæterøra, og er med «Big Hand» og gitarist og sanger Anders Sinnes. Den inneholder flere av Ottar sine mest kjente sanger; «Bonde Ifra Bygda», «Mot Ukjent Sted», «Æ gir dæ handa mi», og en flott video av «Hverdagshelten»

Konsert 2

Ottar Big Hand med gjesteartist, Jan Borseth fra Selbu. Spellemannen har i flere tiår forlystet publikum med sine fine sanger og sitt gode humør. Her framfører Jan sine mest kjente låter, som bl.a. «På Dansegalla», «Bygda», og «Storsjarmøren», for å nevne noen.  

Konsert 3  

Utover Ottar deltar countrydronningen Lillian Askeland, og entertaineren Stephen Ackles. Her framføres sanger fra TV-programmet «Landhandelen», og fra CountryFest-platene, en av Norges mest solgte plateserie. Stephen framfører sanger fra sin turne, en hyllest til Erik Bye, og konserten avsluttes med Country Gospel klassikeren «Will The Circle Be Unbroken».

Konsert 4  

Her har Ottar med seg Stein Ingebrigtsen, mannen med slageren «Langt Hår» og «Landevei», med plateutgivelser i både Sverige og Tyskland! Med seg har han Philip Kruse, arrangør, musiker og tekstforfatter. Her får vi høre Ottar og Stein for første gang i duett, med Trygve Hoff sin flotte sang «Har En Drøm».

Les mer om de unike konsertene med Ottar og hans artistvenner her.

man følger med på video i mobilskjerm
Produsent Per Kristian Orset følger med på VR-opptaket gjennom mobilen.

— For mange eldre er det ikke mulig å komme seg ut på konsert lenger. Å få oppleve slike konserter digitalt, er derfor et fint alternativ for mange beboere i omsorgstjenesten, sier Margrethe Nordby.

Hun jobber med kunde- og brukeroppfølging i VilMer. Det kan fungere som et sosialt tiltak for enkeltpersoner som bruker Televindu på nettbrett sammen med helsepersonell, men også for grupper av beboere som opplever den samme konserten i dagligstua.  

— Disse slagerne vekker minner og gir inspirasjon til gode samtaler. Kanskje har noen av beboerne også vært på konsert med «Big Hand» før i livet, fremhever Nordby.

Les mer om Televindu.

— Det føles godt for meg at konsertene nå er publisert gjennom VilMer. Tilbudet bør nå ut til mange kommuner og sykehjem slik at flest mulig eldre får glede av konsertene, sier Ottar Big Hand Johansen engasjert.

Man får virkelig konsertopplevelsen på nært hold inne i VR-brillene. Innspillingen av konsert i Virtual Reality var en ny opplevelse også for Ottar og hans erfarne artistvenner.

Stein Ingebrigtsen, Lillian Askeland og Ottar "Big Hand" Johansen.

VilMer og Ottar «Big Hand» Johansen gjennomfører nå et felles eksperiment. Målet er å lage en enda mer virkelighetsnær konsert enn det som er mulig gjennom tradisjonell filminnspilling. Håpet er at beboere og brukere skal oppleve at de, virkelig, er til stede i rommet der konserten spilles inn. Når VR-brillene er på, skal brukerne kunne se seg omkring i konsertlokalet, se opp og ned, og til og med snu seg rundt. Dermed skal de få en mest mulig virkelighetsnær følelse av både konserten og konsertlokalet.  

Avisa Oslo skriver det godt i sin flotte reportasje 14. mai: I lokalene til Urban Studio på Grünerløkka rigger Ottar «Big Hand» Johansen seg til en konsert litt utenom det vanlige. Teknologiselskapet VilMer har nemlig booket han, samt Stein Ingebrigtsen og Lillian Askeland, til en konsert uten publikum. VR-konserten blir en 45 minutters seanse med både gamle slagere og røverhistorier som publikum kan få glede av.

Les hele reportasjen her.

VilMers VR-løsning kan på et øyeblikk flytte seeren fra hverdagen på sykehjemmet til en svært virkelighetsnær følelse av å være på konsert med «Big Hand». Helsepersonell som har erfaring med slike VR-opplevelser, forteller om gode reaksjoner fra beboerne. Håpet er at noen av beboerne husker gamle konserter med Ottar, Lillian eller Stein. For det er virkelig rørende å høre kommentarer av typen: "Tenk at jeg skulle få oppleve dette igjen".  

Les mer om VilMers VR-løsning her.

Svært vellykket konsert med «Big Hand» og Lillian Askeland på Sofienberghjemmet 11. mai, og flere konserter planlegges til høsten.

"Jeg ble så rørt av de fine sangene. De minnet meg om gamledager".

Det sa en grepet sykehjemsbeboer etter onsdagens konsert på Sofienberghjemmet. Countrylegendene Ottar "Big Hand" Johansen og Lillian Askeland vekket minner med gamle slagere som "Hverdagshelter" og "En Slant Til Trikken Hjem" og følelsesladde kjenninger som "Mitt barndomsparadis" og "Alt kan bli som før".

Publikum klappa og trampa i takt med musikken, og sang med full røst. Det er ingen tvil om at dette ble en dag som skapte nye, gode minner for alle på avdelingen.

«Big Hand» og Lillian Askeland hold konsert på Sofienberghjemmet
Publikum sang med da Ottar "Big Hand" og Lillian Askeland holdt konsert på Sofienberghjemmet.

— Sett fra mitt ståsted er VilMer veldig bra. Det er topp at de kan hjelpe meg med å skape gode musikkopplevelser til enda flere av de eldste blant oss, poengterer «Big Hand».  

Daglig leder Øystein Landgraff oppsummerer:  

— Vi i VilMer gleder oss over samarbeidet med Ottar, og vi ser fram til å tilby flere «Big Hand-øyeblikk» på sykehjem og dagtilbud. Kanskje noen beboere spør om autografen de aldri fikk på 70-tallet.

Lillian Askeland, Stein Ingebrigtsen og Ottar "Big Hand" Johansen lager VR-konsert for eldre på sykehjem.