Teknologi kan gjøre samfunnet varmere

Facebook-ikon
Del med venner og familie

I kronikken «Iskald digital eldreomsorg» på psykologisk.no, beskrives en omsorgstjeneste hvor teknologien trer inn – men det menneskelige trer ut. Det er en advarsel mot en utvikling der digitalisering reduserer omsorg til logistikk, og eldre mennesker blir gjenstander i et effektivitetssystem, heller enn subjekter i sitt eget liv. Det er en kritikk som treffer – og som vi tar på alvor.

Men hva om teknologi også kan gjøre oss mer menneskelige? Hva om den kan hjelpe oss å organisere mer nærhet, ikke mindre? Hos VilMer tror vi ikke på en enten–eller-modell. Vi mener teknologi bør støtte mennesker – ikke erstatte dem. Derfor har vi utviklet løsninger som gjør det enklere å skape kontakt, bygge relasjoner og dele oppgaver i eldreomsorgen. Ikke bare for å effektivisere hverdagen – men for å skape flere menneskemøter og gode øyeblikk.

En ny virkelighet i helsevesenet

Helsepersonellkommisjonen har vært tydelig: Det blir færre ansatte per pasient i årene som kommer, og det er særlig kommunene som vil merke presset (NRK, 2023). Denne utviklingen gjør det avgjørende å tenke nytt – ikke bare om hvordan vi bruker helsefaglig kompetanse, men også om hvem som kan bidra og hvordan vi organiserer hverdagen i omsorgstjenestene. Vi trenger ikke bare flere varme hender – vi trenger smartere oppgavedeling og bedre samarbeid mellom fagpersoner, frivillige og lokalsamfunn.

Teknologi med mennesket i sentrum

For å lykkes med å skape mer sosial kontakt og mening i eldreomsorgen, må vi tenke nytt om hvordan oppgaver fordeles. Altfor ofte fylles helsepersonellets tid med praktiske eller sosiale oppgaver som ikke krever helsefaglig kompetanse – som å følge noen på tur eller bare være til stede i samtale. Det er oppgaver som er verdifulle, men som også trekker tid og fokus bort fra det helsepersonell er utdannet for. Og fordi de helsefaglige oppgavene må prioriteres, hender det ofte at det ikke blir tid til de sosiale oppgavene i det hele tatt.  

Her kan teknologi spille en nøkkelrolle – ikke ved å erstatte mennesker, men ved å koble dem sammen smartere. Gjennom en digital plattform som organiserer og fordeler oppgaver, kan personer uten helsefaglig utdanning – som pensjonister, studenter, personer utenfor arbeidslivet eller andre med litt tid til overs – bidra der de har kapasitet og motivasjon, enten som frivillige eller til mindre, faste deltidsstillinger. Dette frigjør tid for helsepersonell til å fokusere på det de er utdannet for, samtidig som de eldre får mer sosial kontakt og flere meningsfulle øyeblikk i hverdagen.

Flere får mer igjen

Forskning viser at frivillig arbeid kan gi pensjonister bedre fysisk og psykisk helse, og redusere risikoen for isolasjon og depresjon (PMC, 2020). Lignende resultater fremkommer også blant unge som bidrar frivillig - de rapporterer om et mer positivt syn på livet og lavere risiko for angst og depresjon (NHI, 2023). Det gir dem samtidig mulighet til å utvikle verdifulle relasjonelle ferdigheter og bygge erfaring som varer livet ut.  

Tina fra denne artikkelen i NRK er et godt eksempel på hvordan alle parter kan dra nytte av mer fokus på oppgavedeling i omsorgen.

Også personer utenfor arbeidslivet kan finne mening og mestring gjennom praktiske oppgaver i eldreomsorgen. Som Tina som ble ufrivillig uføretrygdet som 18-åring, men nå får utfolde seg i en tilrettelagt deltidsstilling på et sykehjem (NRK, 2023).

Les også:

VilMer-portrett: Frivillighet med Daniel Tempesta

— Det er veldig fint å være en samtalepartner for de eldre som trenger det, forteller Daniel Tempesta. Han er frivillig gjennom VilMer og besøker beboere på sykehjem og omsorgssentre i Oslo.

Daniel, frivillig i Oslo.

Møt hverdagsvennen Nora

– Jeg er hverdagsvenn fordi jeg vil bidra til å gjøre hverdagen til eldre enda litt bedre, deler Nora (23) entusiastisk. Hun er hverdagsvenn for “Petra” (76) som har demenssykdommen Alzheimer og som bor hjemme med mannen sin. Sammen drar de blant annet på kafé og jazzkonserter.

Nora, hverdagsvenn i Oslo.

En omsorg som inkluderer og varmer

Å effektivisere eldreomsorgen med teknologi er nødvendig – men vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis det skjer på bekostning av menneskelig kontakt. Uten nye møtepunkter og sosial nærhet, risikerer vi at eldreomsorgen blir raskere, men fattigere.

Med riktig bruk kan teknologi frigjøre tid, engasjere flere og gjøre det enklere å være et medmenneske. Det handler ikke bare om effektivitet, men om verdighet, fellesskap og muligheten til å gi og motta omsorg.  

Dette er en ny måte å tenke omsorg på. En omsorg som inkluderer flere, løfter flere – og varmer flere.

Når teknologi brukes som snarvei til tidsbesparelse, kan resultatet bli en iskald eldreomsorg.