130 nye kvalitetsfilmer i VilMer VR

Facebook-ikon
Del med venner og familie

VilMer VR blir nå enda bedre. I løpet av kort tid vil alle som bruker løsningen få tilgang til om lag 130 nye VR-filmer som blant annet gir flotte VR-opplevelser i naturen, muligheter til å oppleve ulike dyr på nært hold og anledning til å gjenoppleve hobbyer, håndverk, hjemmeliv og kultur.  

Filmene tar deg blant annet med på en reise tilbake til 1926, på besøk hos en kjøpmann som har mye rart, men også gjenkjennbart i butikkhyllene sine. Du kan bli med botaniker Bjørn Moe som gledelig viser fram vakre blomster og trær ved Milde Arboret i Bergen. Og valpen Balder som gleder seg til å få besøk mens han leker og koser med søsknene sine.  

Overveldende gode tilbakemeldinger

Helsepersonell som har erfaring med disse VR-filmene forteller om gode reaksjoner fra beboerne. Blant annet forteller fagsykepleier i Jevnaker kommune, Karianne Andersen, om en mann som er svært glad i sjøliv.

— Da han fikk se filmen fra akvariet, begynte han å fortelle hva fiskene het. “Der kommer en havabbor. Dette var fantastisk. Du store Himalaya. Noe så flott," gjenforteller hun.  

Fagsykepleieren forteller også om en dame som vokste opp på gård.  

— Hun begynte å klappe i hendene og lo da hun fikk se filmen om ku- og kalveslepp. "Du store min. Tenk at jeg skulle få oppleve dette igjen," var hennes overraskende og glade kommentar, sier Andresen.  

portrett av fagsykepleier
Fagsykepleier i Jevnaker kommune, Karianne Andersen.

Inspirert av morens sykehjemsopphold

De nye filmene i VilMer VR er produsert av Per Kristian Orset, som startet VR-selskapet Vidoc i 2018. Sykehjemsoppholdet til moren inspirerte han til å lage og tilgjengeliggjøre alle VR-filmene.  

— Moren min fikk demens da hun var 60 år. Etter hvert ble hun sykehjemsbeboer, og satt i en stol på sykehjemmet. Dag etter dag, forteller Orset om moren som hadde levd et aktivt liv.  

Han syntes aktivitetstilbudet var for snevert og for lite personsentrert. Orset understreker at det selvfølgelig ikke er alle eldre som har helse til å oppleve så mye lenger, spesielt utenfor hjemmet, men med VR-briller og riktig innhold står døra på vidt gap for alle som måtte ønske å reise – om det er ut på tur eller tilbake i tid.  

— VR-filmer kan ikke erstatte det å komme seg ut i frisk luft, men for mange eldre er det ikke mulig å dra ut i det hele tatt. Å oppleve med VR er derfor et veldig fint alternativ for denne gruppen.  

portrett av mann med pc på fanget
Per Kristian Orset startet VR-selskapet Vidoc i 2018.

Stas at VR-filmene nå også kan vises frem i VilMers VR-løsning

— Vi er veldig godt fornøyde med samarbeidet vi nå innleder med Vidoc, sier daglig leder i VilMer, Øystein Landgraff.  

Han fremhever at VilMer har tilbudt VR-opplevelser på en rekke omsorgsinstitusjoner i flere år.  

— Vi har fått mye erfaring med hvilke type filmer som fungerer best for beboerne, og vi har i lang tid vært på jakt etter flere kvalitetsfilmer som viser norske naturperler og severdigheter, og ikke minst flere filmer som gir innblikk i norsk kultur og norske tradisjoner. Vil ble rett og slett veldig begeistret når vi så gjennom filmbiblioteket til Vidoc. Her finnes det en rekke perler som er filmet i vår ånd og med svært høy kvalitet. Vi så umiddelbart at dette er filmer som passer godt for store grupper av beboere og brukere på sykehjem og dagtilbud, forteller Landgraff engasjert.

portrett smilende mann
Øystein Landgraff, daglig leder i VilMer.

Per Kristian Orset sier at det føles godt at filmene nå blir en del av VilMer VR.  

— Tilbudet bør nå ut til flest mulig eldre og personer med demens eller ulike former for kognitiv svikt. Gjennom VilMer vil mange flere beboere få glede av filmene, sier han optimistisk.

— Sett fra mitt ståsted er VilMer midt i blinken. Utover engasjementet for VR er VilMer, som meg, oppriktig opptatt av å styrke fokuset på personsentrert omsorg. Den filosofien gjelder også de andre løsningene til VilMer, utdyper Oset.  

Gode minner

Orset har over mange år observert eldre når de ser på VR-filmer, og det er spesielt ett minne som skiller seg ut.

— Det var ei eldre dame som så på film hvor hun reiste til utlandet. "Oi, dette skulle mannen min ha sett, for han hadde vært overlykkelig over å få reise hit,” sa hun. Hun tenkte først og fremst på at dette kunne vært til glede for han, i tillegg til at det gledet henne. Det syntes jeg var veldig rørende, forteller han.  

Orset legger til at VR-filmer med dyr er svært populært hos mange eldre.

Ny sjanger i VilMer VR

Orset forteller at han er noe overrasket over at VR-filmer med dialog har fungert så bra.

— Vi har laget filmer hvor det er mennesker som snakker til seeren. Da viser det seg ofte at vedkommende seer svarer på det som blir sagt. For mange, spesielt personer med demens, kan det av og til være enklere å snakke til noen som ikke er i rommet på ekte, sier han.

Orset forklarer at en del eldre føler deg dumme når de begynner å “kløne” med ordene. Ved å snakke til noen som de vet bare eksisterer i filmen, gir de slipp på frykten for å tulle til ord og setninger.

— “Jada, det er jeg enig i", kan de for eksempel svare til de som snakker i videoen, forklarer Orset. Dette kan bli et pusterom for dem.

sykepleier og beboer bruker vr-briller
Bilde fra VR-aktivitet på Løten helsetun.

Viktig at det passer for den enkelte person

VR-briller er et sterkt medium som i løpet av et kort øyeblikk kan transportere seeren fra godstolen hjemme, til tropiske øyer, blomstrende enger, kjente bygder, inn i fjøset og tilbake i tid.  

Det er vesentlig å forstå kraften som finnes i VR-løsningen.  

— Vi må alle ha respekt for personens evne til å leve seg inn i filmene. Hvis en person ikke liker opplevelsen, må man ta av VR-brillene med en gang, understreker Orset.

Det er viktig at helsepersonell er til stede under VR-seansene og at de får med seg hvordan brukeren opplever det. VR-løsningen skal fungere som et sosialt tiltak for enkeltpersoner som bruker VR-briller sammen med helsepersonell, men også for grupper av brukere som opplever den samme filmen samtidig.  

— Filmene skal gi inspirasjon til gode samtaler, være med på å løsne tungebåndet og å vekke minner om ting de har opplevd og steder de har vært, sier han.

Vi i VilMer gleder oss over samarbeidet med Vidoc, og vi ønsker alle VilMers VR-brukere en riktig god, virtuell tur i de nye filmene.  

VR-briller er et sterkt medium som i løpet av et kort øyeblikk kan transportere seeren fra godstolen hjemme, til tropiske øyer, blomstrende enger, kjente bygder, inn i fjøset og tilbake i tid.