Eldre og ensomhet: Hvordan fellesskap og aktivitet gjør en forskjell
Du tenker kanskje at alderdom er synonymt med økt ensomhet og svekket helse, men realiteten er mer nyansert. Totalt sett har ensomhet blant eldre har gått ned, men ensomhet er fortsatt en utfordring – særlig for aleneboende og de over 80 år. Samtidig vil det totale antallet ensomme eldre øke i takt med befolkningsveksten. Men det finnes en nøkkel til bedre helse og trivsel: aktivitet og fellesskap.
Mange eldre holder seg i jobb etter pensjonsalder, ikke fordi de må, men fordi de vil. De opplever gleden av å bidra, ha en fast rutine og være en del av et sosialt miljø. Andre engasjerer seg i frivillig arbeid, noe som ikke bare hjelper samfunnet, men også gir dem selv en sterkere følelse av tilhørighet. Fysisk aktivitet spiller også en viktig rolle – de som holder seg i bevegelse, holder seg friskere lenger. Mange eldre er i jobb og holder seg aktive langt inn i pensjonsalderen, men etter fylte 80 år øker risikoen for helseutfordringer som kroniske sykdommer og redusert mobilitet.
Så hvordan ser situasjonen egentlig ut for eldre i dag? Nedenfor finner du et utvalg artikler som gir innsikt i hvordan ensomhet, helse, arbeidsliv og frivillighet påvirker eldre i Norge. Sammen tegner de et bilde av både utfordringene og mulighetene som ligger i en aktiv og inkluderende alderdom.
Ensomhet blant eldre i Norge – andelen har gått ned, men antallet vil øke
En ny studie viser at andelen eldre over 70 år som opplever ensomhet i Norge har gått betydelig ned de siste tiårene – fra nesten halvparten på 1980-tallet til under 30 % i nyere tid.
Selv om andelen ensomme eldre har sunket, vil det faktiske antallet likevel øke kraftig i takt med befolkningsveksten. Prognoser viser at det innen 2050 kan være dobbelt så mange eldre som opplever ensomhet. Studien viser også at ensomhet er mer utbredt blant aleneboende menn og de eldste eldre.

Seniorer er mindre ensomme enn andre
Statistikk fra SSB viser at ensomhet er mindre utbredt blant eldre enn i yngre aldersgrupper. Omtrent tre av ti seniorer opplever ensomhet, mens andelen er høyere blant personer under 55 år. Eldre rapporterer oftere at de har regelmessig kontakt med familie og er mer fornøyde med sine sosiale relasjoner enn yngre mennesker. Imidlertid er ensomhet mer utbredt blant de eldste eldre (80 år eller eldre) og aleneboende seniorer. Selv om eldre generelt er mindre ensomme enn yngre aldersgrupper, er ensomhet fortsatt en utfordring – spesielt blant de eldste. Derfor er forebyggende tiltak og aldersvennlige løsninger viktige for å opprettholde god helse og livskvalitet. Initiativer som å bidra som frivillig og hverdagsvenn på sykehjem gjennom VilMer viser hvordan generasjonsmøter kan skape verdifulle fellesskap – ikke bare for eldre, men også for dem som opplever ensomhet i yngre aldersgrupper.
Seniorer i Norge: Mange har god helse
De fleste eldre i Norge vurderer sin helse som god, og mange holder seg fysisk aktive. Tre av fire trener minst én gang i uken, noe som bidrar til bedre livskvalitet og selvstendighet. Med økende alder blir flere utsatt for helseutfordringer, og etter 80 år ser man en tydelig økning i kroniske sykdommer, redusert mobilitet og demensforekomst. Dette fører til et økende behov for helsehjelp, spesielt blant aleneboende eldre som kan oppleve sosial isolasjon. Forebyggende tiltak og aldersvennlige løsninger er derfor avgjørende for å opprettholde god helse og livskvalitet i alderdommen.
Les mer på Senteret for et aldersvennlig Norge.

Seniorer i Norge 2024: Én av tre seniorer er i jobb
I 2023 var 34 % av seniorene i Norge yrkesaktive, med betydelige variasjoner mellom aldersgruppene:
- 55–61 år: 73%
- 62–66 år: 49%
- 67–74 år: 14%
- 75–79 år: 3%
- 80 år eller eldre: 1%
Helse- og sosialtjenester sysselsatte nesten 22% av disse seniorene, mens varehandel og reparasjon av motorvogner sto for i underkant av 11 %. Flere menn enn kvinner fortsatte i arbeid etter fylte 62 år, og blant de som kombinerte jobb med pensjon, oppga 67 % av mennene og 54 % av kvinnene at hovedmotivasjonen var gleden ved arbeidet – en drivkraft vi også ser blant mange frivillige, som finner mening i å skape sosiale møteplasser og gode opplevelser for andre.
Les mer på Senter for et aldersvennlig Norge.
Ensomhet og utenforskap
Tall fra Verdensdagen for psykisk helse viser at ensomhet er en større utfordring for de eldste eldre. Over 20 % av personer over 80 år føler seg ensomme, mens andelen er lavere blant yngre seniorer.
Omtrent 13 % av eldre over 67 år har ingen de kan støtte seg på i vanskelige situasjoner, noe som kan få konsekvenser både for deres psykiske og fysiske helse. Samtidig fremheves det at sosial støtte og meningsfulle møteplasser er avgjørende for å forebygge utenforskap. Tiltak som frivillig arbeid, sosiale nettverk og inkluderende møteplasser kan bidra til økt livskvalitet og redusert ensomhet blant eldre.
Les mer på Verdensdagen for psykisk helse.

En alderdom med mening – et felles ansvar
Det er opp til oss som samfunn å skape et miljø der eldre ikke bare lever lenger, men også lever bedre – med mening, tilhørighet og muligheten til å være en aktiv del av fellesskapet. Ved å bygge broer mellom generasjoner og inkludere andre sårbare grupper i sosiale fellesskap, kan vi styrke båndene mellom mennesker og skape et varmere og mer inkluderende samfunn for alle.

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen
