Joik hjelper personer med demens
Joik er mer enn en tradisjon – det er en livskraft. En ny studie fra Universitetet i Tromsø, omtalt av NRK, viser hvordan joik kan virke oppløftende og beroligende for personer med demens. Joik vekker minner, skaper tilknytning og gir øyeblikk av klarhet, noe som gir verdifulle bidrag til hverdagen for både demente og deres pårørende.
En av dem som nyter godt av denne tradisjonen, er Káre Máhtte (90). Han bor på omsorgsbolig, hvor han joiker fra morgen til kveld. Barnebarnet hans, Marit Lajla Nedrejord, som også er lege, forteller til NRK at joiken har en tydelig effekt på bestefaren:
– Han blir roligere og mer til stede. Joiken hjelper han med å huske, noe som er uvurderlig, sier hun.
Joik vekker minner og skaper nærhet
Joikens kraft ligger i dens evne til å koble mennesker til deres minner og identitet. Gjennom personjoiker, som ofte beskriver et familiemedlem eller en nær venn, kan minner fra tidligere tider dukke opp på nytt. Káre Máhtte er et levende eksempel på dette. Han trenger bare å høre et navn for å begynne å joike slektning etter slektning – en musikalsk reise gjennom familietreet hans.
Dette stemmer også med funnene i studien, som viser at joik kan fungere som en form for musikkterapi, på linje med andre kjente metoder. Forsker Soile Päivikki Hämäläinen fra Universitetet i Tromsø understreker overfor NRK at joik kan gi både oppløftende og beroligende effekter:
– Det er som å tenne et lys. Folk livner til, forteller hun.
Utfordringer i eldreomsorgen
Samtidig fremhever NRKs sak at joik fortsatt møter utfordringer i helsevesenet. Enkelte eldre med demens som begynner å joike, har blitt møtt med misforståelser eller hysjing fra ansatte som ikke kjenner til den kulturelle betydningen av tradisjonen. Dette viser et behov for økt kunnskap om samisk kultur i omsorgssektoren.
For Káre Máhtte har likevel joiken vært en vei ut av isolasjon. NRK forteller at han tidligere trakk seg tilbake i stillhet, men at joiken nå har gjort ham mer sosial og deltakende. Hans historie er en påminnelse om hvor viktig det er å respektere og bruke kulturelle uttrykk som kan gi glede og verdighet til eldre.
VilMer ønsker å fremme kulturell verdighet
Som NRKs artikkel om Káre Máhtte illustrerer, har vi alle mye å lære av tradisjoner som joik. Hos VilMer er vi opptatt av å skape aktiviteter som tar hensyn til både individuell identitet og kulturell tilhørighet. Joik, og andre lignende uttrykk, kan bli en viktig del av omsorgstilbudet for eldre, ikke bare i samiske områder, men også som inspirasjon for å utforske andre kulturelle tradisjoner.
For mer informasjon om joik og hvordan dette kan implementeres i eldreomsorgen, anbefaler vi å lese hele NRKs sak om Káre Máhtte og hans hverdag fylt med joik.
La oss sammen løfte frem disse verdifulle tradisjonene og gi eldre en hverdag med økt livsglede og trygghet.
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen